Tudi najmanjši BMW je čistokrven Bavarec

BMW, Testi

Ob napovedanem vstopu v nižji srednji oziroma tako imenovan golfov razred je bil BMW deležen številnih kritik in polemik. Mnogi s(m)o se bali, da bo enka začela zapravljati ugled premium znamke, a zaenkrat še nič…

Ob napovedanem vstopu v nižji srednji oziroma tako imenovan golfov razred je bil BMW deležen številnih kritik in polemik. Mnogi s(m)o se bali, da bo enka začela zapravljati ugled premium znamke, a zaenkrat še nič ne kaže na to. Ravno nasprotno, zaradi tradicionalne zasnove z vzdolžno vgrajenim motorjem in pogonom na zadnji kolesni par, prepoznavno obliko in tradicionalno športnimi voznimi lastnostmi je BMW s serijo 1 na dobri poti, da tudi v nižjem srednjem razredu postane pravi premium avtomobil.

Oblikovno pravi BMW

Oblika BMW-jeve serije 1 je po Banglovih radikalnih poskusih petice in sedmice zopet značilno bavarska. BMW je spoznal, da mora za ohranjanje svojega uspeha obdržati oblikovno identiteo, seveda osveženo z modernimi linijami, po drugi strani pa se z enko BMW podaja v nov razred, v katerem med ostalimi proizvajalci vlada huda konkurenca. BMW jim poleg tehnične dovršenosti konkurira s hišno obliko, se pravi s značilno sprednjo masko z dvema ledvičkama, visokimi boki in majhnimi bočnimi okni, zadek pa se zaključuje v obliko klasične kombilimuzine, ki pa so ji Bavarci vdihnili nekaj svojih genov, na primer prepoznavne zadnje luči.

Športno ukrojena notranjost zadovolji tudi prostorsko

Potniška kabina je urejena v tradicionalnem BMW-jevem stilu, se pravi s sredinsko konzolo rahlo obrnjeno proti vozniku, športno armaturno ploščo z dvema velikima merilnikoma (a brez dveh nadstreškov) in odlično ergonomijo za volanom. Še bolj jo lahko poudari športni paket, ki med drugim zajema tudi športne sedeže in volan, uporabljeni materiali v notranjosti pa so malenkost slabši kot v seriji 3. Bavarsko utesnjena potniška kabina je sicer prostorsko, tudi na zadnjih sedežih, primerljiva z razrednimi tekmeci, prav tako 330-litrski prtljažni prostor, pogrešali pa smo kakšno odlagalno mesto za drobnarije več.

118d uglajeno močan, 120d brutalen turbodizel

Enka je na voljo z dvema turbodizloma, 118d in 120d, oba prostornine dveh litrov, a zaradi drugačnega turbinskega polnilnika in spremenjene elektronike z različno močjo in navorom. Pri 4.000 vrtljajih 118d razvije 122 KM in 120d 163 KM, medtem ko največji navor znaša pri 118d znaša 280 Nm in pri 120d 340 Nm, oba pa ga razvijeta pri 2.000 vrtljajih na minuto. Šibkejši stroj je povsem dovolj zmogljiv za suvereno vožnjo s športnim pridihom, saj največja hitrost 118d znaša 201 km/h, do 100 km/h pa pospeši v 10,0 sekunde, obenem pa je motor tudi precej uglajen in se rad vrti preko širokega območja vrtljajev. 120d pa za pospešek do 100 km/h potrebuje 7,9 sekunde in doseže največjo hitrost 220 km/h, poleg odličnih športnih zmogljivostih pa postreže tudi z že skoraj brutalnim podajanjem moči.

Vzdolžno nameščen motor, soliden menjalnik, pogon zadaj

Motor je v enki, tako kot v vseh BMW-jih vgrajen vzdolžno, moč pa se prenaša na zadnji kolesni par. Pri vseh modelih serije 1, razen pri najšibkejšem 116i, za to skrbi soliden BMW-jev šeststopenjski ročni menjalnik, ki prepriča z natančnim pretikanjem, a nekoliko razočara z za moderne standarde predolgimi hodi prestavne ročice. Avtomatika je pri 120 d na voljo za doplačilo 540 tisoč tolarjev. BMW serije 1 pa je korak pred tekmeci v nižjem srednjem razredu z vrhunskim podvozjem in s tem povezanimi vozniškimi užitki, do neke mere svojevrstnimi zaradi zadnjega pogona. Že običajno podvozje prepriča z odlično lego na cesti in dobro blaži cestne neravnine, pa tudi ob bolj dinamičnemu priganjanju skozi ovinke se avtomobil ne nagiba pretirano. Športno podvozje, katerega je imel testni 120d, pa je zaradi večje čvrstosti manj udobno pri blaženju grbin, a zato po drugi strani nudi toliko boljšo lego v ovinkih, ki jo lahko primerjamo skoraj že s pravimi športnimi avtomobili. Na testu se je običajno podvozje izkazalo za prijetnejše za vsakdanjo uporabo, športno podvozje pa močneje požene adrenalin po žilah, a po nekaj dneh vožnje postane že kar moteče trdo in utrujajoče.

BMW tudi z enko ostaja premium, prav tako s ceno

BMW 118d stane 6,14 milijona tolarjev, 120d pa je še za dobrih 600 tisočakov dražji. Veliko denarja za avtomobil nižjega srednjega razreda, pa tudi najcenejša enka, 116i, je s 5,59 milijona precej zasoljena. A vsi BMW-ji serije 1 so v Sloveniji med drugim serijsko opremljeni z dvopodročno klimatsko napravo, radiem s CD predvajalnikom ter popolno varnostno opremo, elektroniko in elektriko. Vsekakor enka v svojem razredu nudi največ užitka med vožnjo in kot za pravi premium avtomobil je njegova cena razumnejša, a nikakor ne ugodna.

Foto: Mitja Koželj, Miloš Milač