Zvezda za udobje in eleganco

Mercedes-Benz, Testi

Mercedes razreda E ni ravno novinec, a je zaradi svoje poudarjene elegance med kupci še vedno močno priljubljen. Tokrat smo preizkusili eno izmed močnejših turbodizelsko gnanih različic, mercedes E 320 CDI, ki se izkaže kot…

Mercedes razreda E ni ravno novinec, a je zaradi svoje poudarjene elegance med kupci še vedno močno priljubljen. Tokrat smo preizkusili eno izmed močnejših turbodizelsko gnanih različic, mercedes E 320 CDI, ki se izkaže kot udobna, zmogljiva in uglajena potovalna limuzina, čeprav se šibkejši dizli izkažejo za bolj racionalne.

Elegantna in udobna limuzina s hišnimi posebnostmi

Razred E je svojo elegantno obliko značilen član družine mercedesovih limuzin, po velikosti oziroma zunanji dolžini 482 cm pa sodi v njeno sredino. Kljub temu, da mercedes E ni več rosno mlad, je zaradi čistih linij, značilne hišne maske z zvezdo na vrhu in dinamične podobe še vedno ena izmed najbolj elegantnih limuzin visokega razreda. Prostorna potniška kabina prisega na udobje, v njej pa prevladujejo kvalitetni materiali, zaznamujejo pa jo tudi nekatere hišne posebnosti, kot so na primer nekoliko prevelik volanski obroč, samo leva obvolanska ročica in nožna parkirna zavora.

E 320 CDI je eden izmed močnejših dizlov

Preizkusili smo že kar nekaj različno motoriziranih mercedesov E, ob bencinskem E 240 tudi nekaj dizelsko gnanih, štirivaljnega E 220 CDI, petvaljnega E 270 CDI in sedaj tudi še šestvaljnega E 320 CDI. Slednji iz 3,2-litra prostornine razvije 204 KM pri 4.200 vrtljajih in največji navor 500 Nm med 1.800 in 2.600 vrtljaji, kar zadostuje za največjo hitrost 243 km/h in pospešek do 100 km/h v 7,7 sekunde. Moč se preko petstopenjskega avtomatskega menjalnika prenaša na zadnji kolesi, katerih trakcijo uravnava elektronika, ki pa ima zaradi obilice navora kar precej dela.

Tudi šibkejši turbodizli so dovolj zmogljivi

Zmogljivosti so zaradi bogatega navora in s tem povezane prožnosti motorja v samem vrhu, a tudi njegova šibkejša brata, E 220 CDI (216 km/h, 10,1 s) in E 270 CDI (230 km/h, 9,0 s), nudita povsem zadostne zmogljivosti, med vožnjo samo so razlike med njimi še manj občutne, kot navajajo podatki na papirju. Šestvaljnik v E 320 CDI pa je bolj uglajen od štiri oziroma petvaljnega turbodizla, obenem pa prepriča tudi s tišjim delovanjem in polnejšim šestvaljnim zvokom.

Mercedes E 320 CDI avantgarde stane 12,7 milijona tolarjev

Na testu se je mercedes E 320 CDI izkazal kot odlična potovalna limuzina s poudarjenim udobjem ter zmogljivim in uglajenim pogonskim agregatom Pri tovrstnih avtomobilih turbodizli praviloma prekašajo podobno močne bencinske motorje, predvsem zaradi večje prožnosti in nižje porabe. Cena zanj znaša 12,7 milijona tolarjev, kar je povsem primerljivo z razrednimi premium tekmeci, bolj racionalno usmerjenim kupcem pa se splača razmisliti tudi o katerem izmed šibkejših turbodizelsko gnanih mercedesov E.

Foto: Miloš Milač