Ford dvakrat stavi na vodik

Aktualno

Iz koncerna prihaja vest o razvoju najčistejšega motorja z notranjim izgorevanjem doslej. 2.3-litrski štirivaljnik kot gorivo uporablja čisti vodik, pri tem pa v ozračje skoraj ne spušča ogljikovega dioksida, ki je glavni krivec za segrevanje…

Iz koncerna prihaja vest o razvoju najčistejšega motorja z notranjim izgorevanjem doslej. 2.3-litrski štirivaljnik kot gorivo uporablja čisti vodik, pri tem pa v ozračje skoraj ne spušča ogljikovega dioksida, ki je glavni krivec za segrevanje ozračja. Motor, ki bo za serijsko proizvodnjo nared čez dve leti, že sedaj ustreza strogim kalifornijskim standardom SULEV.

Agregat proizvaja električno energijo, ki polni elektromotor, ta hip pa ga preizkušajo vgrajenega v karavanskega focusa. Ne glede na »zeleni« pogon pa vozilo nikakor ni podhranjeno, saj hitrost sto km/h doseže v skromnih desetih sekundah, doseg je omejen na 200 km, poraba goriva pa naj bi znašala le polovico tiste pri običajnem bencinskem motorju. Ob tem Sue Cischke, v koncernu odgovorna za okoljevarstveno področje, zanika ugibanja, da naj bi se Ford oddaljil od razvoja gorivnih celic, ki ravno tako bazirajo na vodiku kot gorivu. Hibridna vozila naj bi po njenih besedah le premostila čas, potreben za serijsko zrelost gorivnih celic.