Ostati na prestolu

Aktualno, Novosti

Toyotin land cruiser je v svoji bogati zgodovini postal že prava siva eminenca med čistokrvnimi terenskimi vozili. Bolj kot katerikoli drugi model v Toyotini paleti je pripomogel k ugledu znamke in sooblikoval auro zanesljivosti in…

Toyotin land cruiser je v svoji bogati zgodovini postal že prava siva eminenca med čistokrvnimi terenskimi vozili. Bolj kot katerikoli drugi model v Toyotini paleti je pripomogel k ugledu znamke in sooblikoval auro zanesljivosti in uporabnosti. Navsezadnje svojemu namenu služi celih pet desetletij, v devetih generacijah je tekoče trakove zapustilo že več kot štiri milijone land cruiserjev. Da bi svojo prednost pred neposrednimi tekmeci – land cruiser je v Evropi po prodaji na prvem mestu – ohranil, so mu inženirji namenili izboljšan motor, nove menjalnike in nekaj drugih tehničnih izboljšav.

V ponudbi 4.0 VVT-i in izboljšan 3.0 D-4D

Najpomembnejša novost je vsekakor dodelan 3.0-litrski D-4D turbodizelski motor z novim sistemom vbrizga, izboljšanim turbinskim polnilnikom in dodanim sistemom za nadzor vrtinčenja. Rezultat je za 2 kW večja moč (122 kW) in kar za 20% večji navor, iz 343 Nm med 1.600 in 3.200 vrt./min pri predhodniku, na 410 Nm med 1.800 in 2.600 vrt./min, poleg tega pa ga je skoraj 90 % na voljo že pri nizkih 1.500 vrt./min. Toyotin 3.0-litrski D-4D se tako ponaša z največjim navorom med štirivaljnimi motorji, ki so danes na trgu, omenjene spremembe pa doprinesejo tudi k večji odzivnosti, nižji porabi goriva in zmanjšanju emisij.

Menjalnika s prestavo več

Skupaj z izboljšanim motorjem kupce novih land cruiserjev čakata tudi nova menjalnika, tako ročni kot samodejni sta bogatejša za dodatno prestavo. Ohišje šeststopenjskega ročnega menjalnika je v celoti izdelano iz aluminija, kar pomeni prihranek pri teži, zasnova z namestitvijo končnega prestavnega zobnika znotraj samega menjalnika pa omogoča uporabo manjših in lažjih zobnikov in s tem kompaktnejše mere. Učinkovitost novega menjalnika se kaže v za deset odstotkov izboljšanem pospeševanju in nižji porabi zaradi varčne šeste prestave. Tudi samodejni menjalnik s petimi prestavami, ki je pri dizelskemu agregatu na voljo za doplačilo in serijski pri 4.0-litrskem V6 bencinarju, je na novo zasnovan. Poleg uglajenejšega delovanja z manjšimi sunki med prestavljanjem je novost tudi uporaba nadzornega sistema, ki v odvisnosti od pogojev na cestišču ter zahtev voznika prilagaja režim prestavljanja. Tudi pri avtomatiki Toyota obljublja izboljšane vozne zmogljivosti in nižjo porabo.

Letos do avgusta 23 vozil, prihodnje leto 60

Druge tehnične izboljšave med drugim vključujejo učinkovitejši zavorni ojačevalnik, ki vključuje krmilno enoto za nadzor sistemov, povezanih s stabilnostjo vozila in novo generacijo Toyotinega satelitskega navigacijskega sistema s prikazom zemljevidov in izboljšanim uporabniškim vmesnikom, ki je v serijski opremi paketa executive. Kupci lahko od 15.10 dalje tri ali petvratnega land cruiserja izberejo tudi s skromnejšima paketoma opreme limited in base, vendar pri podjetju Toyota Adria načrtujejo, da bo od šestdesetih vozil prihodnje leto polovica opremljena s paketom executive. Še večji delež in sicer 90% naj bi bilo prodanih dizelskih in petvratnih različic, 70% s samodejnim menjalnikom. Letošnjo prodajo, ki so jo po besedah predstavnikov podjetja zaznamovale težave z dobavo, naj bi tako prihodnje leto podvojili, znane pa so tudi že cene, ki se večinoma niso spremenila in se začnejo pri devetih milijonih slovenskih tolarjev. Najdražji land cruiser executive automatic z bencinskim šestvaljnikom velja 14,5 milijona slovenskih tolarjev.