Plin pod nadzorom

Aktualno, Zanimivosti

Nemško podjetje TU Chemnitz je razvilo inovativno stopalko za plin, ki s tresljaji voznika opozori na prekoračitev hitrosti. »Inteligentna« stopalka prinaša tudi druge možnosti uporabe in precejšnje prihranke, saj je izdelana iz enega kosa in je…

Nemško podjetje TU Chemnitz je razvilo inovativno stopalko za plin, ki s tresljaji voznika opozori na prekoračitev hitrosti. »Inteligentna« stopalka prinaša tudi druge možnosti uporabe in precejšnje prihranke, saj je izdelana iz enega kosa in je za osemdeset odstotkov lažja, kot običajen pedalni sklop.

V stopalko, izdelano iz inovativnih materialov, ki glede na nastavitev spreminjajo trdnost, so vgrajena tipala, ki omogočajo prilagoditev delovanja glede na voznika in okoliščine. V povezavi z različnimi sistemi je tako mogoče precej vplivati na vožnjo, bodisi jo upočasniti, bodisi voznika z vibriranjem opozarjati na premajhno varnostno razdaljo. Prototip inovativne stopalke, za katero je razvojna ekipa že prejela priznanje Visoke šole v Baden-Badnu, bodo začeli preizkušati predvidoma prihodnje leto, serijska proizvodnja pa je oddaljena vsaj še dve leti.