Novi turbodizel X-traila močno poživi

Nissan, Testi

Nissan je ob uspešni prodaji SUV-a X-trail, ki je lani v Evropi na prestolu najbolje prodajanega modela v segmentu zamenjal land rover freelanderja, v letošnjem letu predstavil nekoliko prenovljen model. Ob manjših spremembah tako zunanjosti…

Nissan je ob uspešni prodaji SUV-a X-trail, ki je lani v Evropi na prestolu najbolje prodajanega modela v segmentu zamenjal land rover freelanderja, v letošnjem letu predstavil nekoliko prenovljen model. Ob manjših spremembah tako zunanjosti kot tudi notranjosti pa se najpomembnejša novost, 2,2-litrski turbodizel, skriva pod motornim pokrovom. Mi smo preizkusili najbolje opremljeno (in najdražjo) različico, nissan X-trail 2,2 dCi elegance.

Zlikana podoba in dodatne strešne luči

Z letošnjo prenovo je nissan X-trail dobil nekoliko drugačno sprednjo masko, spremenjeni pa so tudi odbijači, ki na terenu omogočajo večji vstopni oziroma izstopni kot. Sicer pa je avtomobil obdržal svojo robustnost oglatih in odsekanih linij, pri stopnji opreme elegance pa oblikovno enostavnost poživljajo kromirani dodatki, drugače oblikovana platišča iz lahke litine premera 16 palcev ter dodatne luči, vgrajene v sprednji del strešnih nosilcev. Luči je mogoče vklopiti s posebnim stikalom, pa še to le ob vklopljenih nezasenčenih lučeh. Uporabne so predvsem za terensko vožnjo, medtem ko je na običajni cesti ponoči zaradi nasproti vozeči vozil potrebno luči zasenčiti, nato pa kasneje ob vklopu nezasenčenih luči ponovno ločeno vklopiti tudi luči na strehi.

V notranjosti premalo višinskih centimetrov

Potniška kabina je povprečno prostorna, tako kot pri X-trailovemu glavnemu tekmecu, land rover freelanderju, pa je premalo prostora v višino. To je še najbolj opazno pri visoko nameščenem voznikovem sedežu, saj tudi ob najnižjem položaju višjerasli vozniki tiščijo glavo v strop. Naslonjalom zadnje sedežne klopi je mogoče nastavljati naklon, ter tako enkrat prostor prilagoditi potnikom oziroma njihovemu udobju, drugič pa prtljagi. Prtljažni prostor v osnovi meri 350 litrov, ob sklopljenih zadnjih sedežih pa 1.841 litrov.

Hlajena držala za pločevinke s pijačo

Oblikovna prenova je zajela tudi potniško kabino, ki se sedaj ponaša z nekoliko drugačnimi gumbi za zračenje, bolj smotrno pa so razporejeni tudi predali za drobnarije. V povezavi s klimatsko napravo so trije predali tudi hlajeni, eden večji v sredinski konzoli in dva manjša na vsaki strani armaturne plošče, ki sta obenem hlajena držala za pločevinke. Sicer pa najbogatejša stopnja opreme, elegance, zajema vse od šestih zračnih blazin in elektronskih dodatkov za pasivno varnost (ABS z EBD, TCS, ESP+) do usnjenega oblazinjenja notranjosti in panoramske, električno pomične, steklene strehe.

Novi turbodizel nudi športne zmogljivosti

Najpomembnejšo novost predstavlja 2,2-litrski dCi turbodizel, ki smo ga imeli priložnost preizkusiti že v primeri 2,2 dCi. Motor se odlikuje s solidno prožnostjo in tudi s športnim vrtenjem višje vrtljaje, njegova nekoliko večja glasnost in robustnost v primerjavi s konkurenti pa X-trailu precej bolj pristoji kot primeri. Turbodizel razvije največjo moč 136 KM pri 4.000 vrtljajih in največji navor 314 Nm pri 2.000 vrtljajih na minuto, kar v X-trailu zadostuje za največjo hitrost 180 kilometrov na uro in pospešek od nič do sto kilometrov na uro v športnih 11,5 sekunde.

Trije načini pogona

Nissan X-trail 2,2 dCi se tudi zaradi zmogljivega turbodizelskega motorja izkaže s suvereno vožnjo, zmoti le nekoliko premalo natančen volanski obroč. Po drugi strani pa je dovolj natančna ročica petstopenjskega menjalnika, oba pa sta oblečena v usnje. Sicer pa med vožnjo po cesti, predvsem v ovinkih, velja vzeti v zakup visoko karoserijo, a se zaradi čvrstega podvozja X-trail v primerjavi s konkurenti ne nagiba pretirano. Zgolj z enostavnim vrtenjem posebnega gumba na armaturni plošči je mogoče izbirati med tremi načini prenosa moči na kolesa. Ob vožnji pretežno po asfaltu se moč motorja prenaša na sprednji kolesni par, izbrati pa je mogoče tudi samodejni prenos moči tudi na zadnja kolesa, kar pride prav na spolzki podlagi oziroma manj zahtevnem terenu. Za zahtevnejše terenske preizkušnje pa je mogoče izbrati stalen pogon na vsa štiri kolesa, vendar pa X-trail ni opremljen z reduktorjem.

Najprestižnejši X-trail stane 8,76 milijona tolarjev

Nissan X-trail z 2,2-litrskim turbodizelskim dCi in paketom opreme elegance z 8,76 milijona tolarjev predstavlja najdražjo kombinacijo. To je v razredu v samem cenovnem vrhu, zato se ob nakupu splača razmisliti tudi o katerem izmed dveh skromnejših paketov opreme, comfort sli sport, ki sta cenejša za enega oziroma skoraj dva milijona tolarjev. Cenejši sta tudi različici z dvema bencinskima motorjema, 2,0-litrskim s 140 KM in 2,5-litrskim s 165 KM.


Sorodne vsebine