Tipično

Chevrolet, Testi

Korejskih avtomobilov še do nedavnega na cesti skoraj opazili nismo. Pa ne, da jih ne bi bilo, le oblikovno so bili tako dolgočasni, da se je le redka glava obrnila v njihovo smer in še…

Korejskih avtomobilov še do nedavnega na cesti skoraj opazili nismo. Pa ne, da jih ne bi bilo, le oblikovno so bili tako dolgočasni, da se je le redka glava obrnila v njihovo smer in še to le tedaj, če je bil kateri izmed njih na potencialni listi za nakup. Ker pa kupci vse bolj stavimo na privlačno obliko, so se na daljnem vzhodu podvizali in najeli evropske oblikovalce, ki so avtomobilom nadeli nam prijaznejši videz. Ta slabost je torej odpadla, kaj pa tehnika? Saj ne, da bi pričakovali čudeže, od korejskih avtomobilov prej pričakujemo solidnost, majhno kvarljivost in enostavno uporabo. Poglejmo torej tipičnega novodobnega predstavnika daljnovzhodnega rodu, dame in gospodje, chevrolet lacetti!

Zopet italijansko krojaštvo

Khm, zakaj pa govorimo o Korejcu, ko pa pred lacettijem piše chevrolet, boste porekli. Verjetno že veste, da je nekaj let nazaj Daewooja pogoltnil ameriški koncer General Motors, ki je ubral novo strategijo trženja na nekaterih evropskih trgih in revitaliziral domačo znamko Chevrolett. Če je že ime ameriško, tehnika korejska, je oblika nastala bliže našim krajem, natančneje v Torinu v znameniti hiši Italdesign, pod peresom Giorgetta Giugiara. Ta je lacettiju nadel sodobno in privlačno oblačilo, ki dostojno zastopa barve v kompaktnem razredu. Značilno naprej nagnjeno silhueto dopolnjujejo kapljičasti žarometi, maska z zlatim znakom chevroleta in privlačen kupejevski zadek s prav takimi lučmi. Lacetti je dolg 4295 mm, kar ga uvršča med večje v svojem razredu, dolžini pa ni dorasel prtljažnik, ki meri od 275 do 1045 l.

Tako kot v nubiri

Tako kot platformo, je lacetti po večji nubiri povzel tudi dvobarvno armaturno ploščo z ličnimi okroglimi odprtinami za zrak, ki nekoliko spominjajo na tiste pri audiju A3. Njen zgornji del je iz mehke plastike, gumbi so nameščeni smotrno in so dovolj veliki, le komandna plošča samodejne klimatske naprave je nameščena prenizko in preblizu prestavne ročice. Plastika je na nekaterih mestih kovinske barve, takšne so tudi obrobe preglednih merilnikov, kar daje vtis solidnosti, le izdelava je na določenih mestih še pomanjkljiva. Volanski obroč, ki je nastavljiv po višini in globini ter prestavna ročica sta lahko za doplačilo oblečena v usnje, prav tako tudi sedeži. Ti so v osnovi solidni, čeprav ne ponujajo dovolj bočne opore in so za moj okus nekoliko premehki. Bolj navdušujoče je število odlagališč, pri katerih so se snovalci zares potrudili, vsega skupaj naj bi jih bilo petindvajset. Testni avtomobil s paketom opreme SX je bil opremljen s štirimi varnostnimi blazinami, sistemom ABS, daljinskim centralnim zaklepanjem, samodejno klimatsko napravo, električnim pomikom sprednjih in zadnjih stekel ter radiom s CD predvajalnikom.

Povprečna, a preverjena tehnika

Lacetti je na voljo s tremi bencinskimi motorji z 1,4, 1,6 in 1,8 l delovne prostornine. Testni avtomobil je bil opremljen z 1.6-litrskim štirivaljnikom s štiriventilsko tehniko, ki iz 1.598 ccm iztisne 80 kW/110 KM in 150 Nm največjega navora pri 4.000 vrtljajih v minuti. Lacetti z njim ni športnik, je pa dovolj dobro motoriziran tudi za daljša družinska potepanja, če le mladina ni preveč številčna in v prtljažniku ni pretežke prtljage. V tem primeru mu hitro zmanjka sape, pospeševanje do hitrosti sto km/h, ki v osnovi traja 10,7 s, pa se nesramežljivo podaljša. Motor je razen v visokih vrtljajih dovolj dobro zvočno zatesnjen, tja pa ga ni pametno siliti, če želimo doseči povprečno porabo slabih devetih litrov, kolikor smo jih namerili na naši preizkušnji. Največja hitrost, ki jo motor omogoča, je 187 km/h. Lacetti je serijsko opremljen z ročnim petstopenjskim menjalnikom, ki je s predolgimi in nenatančnimi hodi rahlo za časom, dokupimo pa lahko štiristopenjsko avtomatiko.

Je mehko res udobno?

Pregovorno mehkega podvozja korejskih avtomobilov je deležen tudi lacetti. To sicer pomeni udobno in sproščeno vožnjo, hkrati pa veliko nagibanja, bočnih sil in poskakovanja na neravni podlagi. Takšna nastavitev povzroča tudi negotov občutek ob visokih hitrostih, k čemur pripomore še volan, ki ne ponuja pravega občutka, kaj se dogaja s kolesi. Če je že potnikom v drugi vrsti o tem malo mar, pa niso zadovoljni z brezplodnim porivanjem stopal pod prednja sedeža, ki tega enostavno ne dopuščata. Škoda, saj je sicer prostora večinoma dovolj, da o razmerah spredaj ob takšni zunanji dolžini niti ne govorimo. Tako avtomobil kot potniki bodo torej najbolj veseli lahkotne, tekoče vožnje, brez podiranja hitrostnih rekordov.

Korejska revolucija kdaj drugič

Tudi z nekaj slabostmi lacetti ostaja v okviru pričakovanj. Preverjena tehnika, solidna prostornost, oprema in izdelava so aduti, ki bodo marsikoga prepričali. Prav tako simpatična oblika, ki pa je prej ko ne subjektivna ocena in odvisna od vsakega posameznika. In seveda cena! Je že tako, da v naših krajih človek najprej pogleda na etiketo in na podlagi tega ocenjuje ostale reči. Če je znesek ugoden, smo pripravljeni malce pogledati skozi prste in pri lacettiju lahko to tudi brez slabe vesti storimo. Različica 1.6 SX s petimi vrati velja slabe 3,3 mio slovenskih tolarjev, kar je v primerjavi s tekmeci ugodneje.

Foto: Miloš Milač


Sorodne vsebine