Volk brez ovčje preobleke

Aktualno, Novosti

Volkswagen je objavil prve uradne fotografije serijske različice golfa GTI, ki bo premierno predstavljen 23. septembra v Parizu. Avtomobil stopa po poti, ki jo je začrtal že legendarni GTI iz leta 1976, od navadnega golfa…

Volkswagen je objavil prve uradne fotografije serijske različice golfa GTI, ki bo premierno predstavljen 23. septembra v Parizu. Avtomobil stopa po poti, ki jo je začrtal že legendarni GTI iz leta 1976, od navadnega golfa pa se že na zunaj razlikuje bolj kot kdajkoli prej.

 

Neskromna športna zunanjost

Golf GTI že na prvi pogled dokazuje svojo športno naravo, oblikovalci so opravili solidno delo in ga dopolnili s številnimi dodatki, ki jih najdemo po vsej karoseriji. Spredaj najprej opazimo črno masko motorja s satastim vzorcem, obrobljeno z rdečo letvijo, športen odbijač z velikimi odprtinami za zajem zraka, in črno podložene žaromete, njegov bok krasijo 17-palčna (kasneje tudi 18˝) aluminijasta kolesa z lepo vidnimi zavornimi čeljustmi rdeče barve, zadek pa dvojna izpušna cev in strešni spojler. Podrobnejši pogled razkrije še nekatere druge podrobnosti, na primer odločneje zatemnjena stekla, gladek B stebriček in napise GTI.

V usnje in aluminij oblečen delovni prostor

Športni atributi se nadaljujejo tudi v notranjosti z veliko usnja in aluminija. Za dober oprijem skrbijo športni sedeži z všitim logotipom GTI na naslonjalih za glave, drugačni so merilniki, klimatska naprava, strop je obarvan športno črno. Golf GTI se lahko pohvali z bogato opremo, ki med drugim zajema dežne senzorje, vzvratno ogledalo s samodejno zatemnitvijo, popolno elektroniko, zmogljiv avdio sistem in za 15 mm znižano športno podvozje.

2.0 FSI zmore 200 KM

Novega golfa GTI poganja bencinski agregat z neposrednim vbrizgom goriva, ki iz dveh litrov gibne prostornine razvije 200 KM. Avtomobil do hitrosti sto km/h pospeši v 7,2 s in zmore 235 km/h najvišje hitrosti. Največji del navora (280 Nm) je na voljo v širokem območju vrtljajev –od 1.800 do 5.000 vrt./min. Še nekoliko bolje od šeststopenjskega ročnega se odreže Volkswagnov DSG menjalnik, ki omogoča za tri desetinke sekunde boljše pospeške, na voljo pa bo ob začetku prodaje.