Zaostren boj v golfovemu razredu

Aktualno, Novosti

Kompaktnemu avtomobilskemu razredu se zopet obeta vroč konec leta. Kmalu se mu bo namreč pridružil novi focus, ki ga bo Ford očem javnosti predstavil na avtomobilskemu salonu v Parizu. Novinec je izdelan na skupni koncernski…

Kompaktnemu avtomobilskemu razredu se zopet obeta vroč konec leta. Kmalu se mu bo namreč pridružil novi focus, ki ga bo Ford očem javnosti predstavil na avtomobilskemu salonu v Parizu. Novinec je izdelan na skupni koncernski platformi, ki jo že uporabljajo focus C-max, mazda3 in dvojčka volvo S40/V50, ob začetku prodaje pa bo na izbiro s štirimi bencinskimi in dvema dizelskima motorjema.

Zgledovanje po predhodniku

Oblikovno se focus II zgleduje po predhodniku, ki so ga izdelovali šest let. Največ sprememb je doživel zadek s precej položnejšim steklom prtljažnih vrat, značilne pokončne luči so oblikovalci zadržali. Položnejše je tudi vetrobransko steklo, zaradi nižje bočne linije in za 40 mm širšega koloteka pa novi focus deluje bolj športno. Medosna razdalja je v primerjavi s predhodnikom daljša za 25 mm, kar gre predvsem na račun prostornejše notranjosti.

Izboljšana dinamika

Focus je od nekdaj veljal za izjemno vodljiv in dinamičen avtomobil, v drugo naj bi bil vse to in še več. inženirji so izboljšali podvozje in namestili novo zadnjo premo ter za deset odstotkov povečali torzijsko stabilnost. Novinec ima elektro-hidravlični volanski sistem, ki se prilagaja trenutni hitrosti, večje in učinkovitejše zavore s sistemom ABS, pomočjo pri zaviranju in elektronskim nadzorom stabilnosti.

Novinec v motorni paleti 1.6 Ti-VCT

Ob začetku prodaje bodo kupci lahko izbirali med štirimi bencinskimi motorji z močjo od 80 do 145 KM. Popolnoma nov je 1.6-litrski Ti-VCT s spremenljivim krmiljenjem časov odpiranja ventilov in močjo 115 KM. Dizelska agregata (1.6 s 109 KM in 2.0 s 136 KM), ki izpolnjujeta standarde Euro 4, bo mogoče za doplačilo opremiti s filtrom trdnih delcev. Odvisno od motorja bo novi focus serijsko opremljen s pet- oziroma šeststopenjskim menjalnikom, za doplačilo bosta na voljo štiristopenjska avtomatika in brezstopenjski CVT z možnostjo ročnega pretikanja.

Focus turnier spomladi

V potniški kabini najdemo precej kakovostnejše materiale, kot pri predhodniku, na zadnji klopi pa potniki uživajo tudi več prostora. Nova so številčnejša odlagališča, hlajen predal pred sovoznikom pogoltne dvanajst litrov, za deset odstotkov pa je večji tudi prtljažnik in obsega od 385 do 1.245 l. Pri karavanski izvedenki turnier, ki pride na trg v začetku prihodnjega leta je prtljažnega prostora od 475 do 1.525 l.

Bogata serijska in doplačilna oprema

Novi focus že v osnovi ponuja bogato varnostno opremo, ki zajema prednje in stranske varnostne blazine ter varnostne zavese, ki se razprostirajo po celotni dolžini potniške kabine. Seznam dodatne opreme je izčrpen in med drugim ponuja nastavljiva pedala, bluetooth povezavo, govorno krmiljenje telefona, navigacijo, kartico namesto ključa, posebej močno zatemnjeno vetrobransko steklo, žaromete s spremenljivim kotom svetenja in DVD igralno konzolo. Servisni intervali so določeni na 20.000 km.