Obrnjen list

Opel, Testi

Opel je z novo astro odprl pomembno poglavje v svoji zgodovini, predvsem v boju z neposrednim konkurentom iz Wolfsburga. Doslej je bila astra na najpomembnejšem nemškem trgu vedno na drugem mestu, drugje še nižje, pa…

Opel je z novo astro odprl pomembno poglavje v svoji zgodovini, predvsem v boju z neposrednim konkurentom iz Wolfsburga. Doslej je bila astra na najpomembnejšem nemškem trgu vedno na drugem mestu, drugje še nižje, pa tudi tokrat bo golfa težko prehitela. Je že tako, da ugled veliko šteje, čeprav ga nova astra pridobiva z velikim korakom. Posebej aktualna je različica z 1.7-litrskim dizelskim agregatom, s katerim je astra solidno in varčno motorizirana.

Ostre in prepoznavne linije

Ni dvoma, astra je s svojo dinamično in svežo zunanjost nezamenljiv avtomobil. Za njeno karoserijo so značilni ostri robovi, odsekane linije in proti zadku vzpenjajoča se bočna linija, ki poudarja športnost. Posebej všečne so dvodelne zadnje luči, nekaj prestiža pa doda vmesna kromirana letev. Z 4249 mm dolžine sodi v razredno povprečje, njen 380-litrski prtljažnik pa nekoliko više, vendar le, če v dnu ni pravega rezervnega kolesa – v tem primeru ga ostane 350 l. Rob prtljažnika bi lahko bil nekoliko nižji. Astra prazna tehta 1335 kg, lahko jo obtežimo največ s 475 kg, ponuja pa dveletno splošno jamstvo brez omejitve kilometrov in dvanajst letno jamstvo proti prerjavenju.

Kakovostni materiali 

Ostrih potez smo deležni tudi v kakovostno obdelani potniški kabini, ki ponuja solidno prostornost. Predvsem spredaj je prostor solidno odmerjen, širina ni problematična, nekaj manj prostora ponuja zadnja klop, predvsem v višino, kar gre pripisati kupejevsko padajoči strehi. Barvno astra ostaja pri črno-sivi kombinaciji armaturne plošče, na kateri so nameščeni veliki gumbi, nad sredinskimi šobami za zrak pa dobro pregleden zaslon, ki ponuja informacije o avdio sistemu, klimatski napravi in ostalih funkcijah avtomobila. Posebej všečen je športni trikraki volan z boljšim oprijemom, kot pa ga ponujajo sicer čvrsti in udobni, a malce preskromno odmerjeni sedeži. Nekaj privajanja zahtevajo obvolanske ročice, ki tako kot pri vectri ob uporabi takoj skočijo v izhodiščni položaj. Odlagališč premore konkurenca občutno več, preglednost iz avtomobila je dobra, zato parkiranje ne predstavlja posebne težave.

Harmonično podvozje za vse okuse

Med najboljše lastnosti nove astre zagotovo sodi odlično podvozje z ugodnim razmerjem med udobjem in vozno dinamiko. Suverena lega v ovinkih in visoka meja zdrsa nista edini pozitivni lastnosti. Zaznati je mogoče tudi skromno mero nagibanja, ob močnem vijuganju avtomobil ostane miren in ubogljiv, udobja pa ne skrha niti slaba vozna podlaga. Volanski mehanizem je natančen in direkten, za moj okus le malce neinformativen.

Največji navor šele pri 2.300 vrtljajih

Ob tem se 1.7-litrski CDTI izkaže za zanesljivega in dovolj zmogljivega sopotnika. Sodobni turbodizelski agregat s tehnologijo vbrizga po skupnem vodu zmore 74 kW/101 KM pri 4400 vrtljajih v minuti in 240 Nm navora, ki je na voljo dokaj pozno pri 2300 vrt./min. To v praksi pomeni nekaj lenobnosti v spodnjem območju delovanja in posledično nekaj več pretikanja. Nad številko 2.000 se motor zbudi in lepo ter enakomerno vleče. Ročni petstopenjski menjalnik je sicer lahkoten in natančen, a so predvsem pri nižjih prestavah razmerja predolga. 1.7 CDTI je tišji in bolj uglajen kot primerljivi Volkswagnov TDI, a kljub temu ne sodi med najtišje, povprečna je tudi poraba v višini šestih litrov.

Astra z visoko oceno

Paket elegance se hvali z bogato opremo, ki poleg klimatske naprave zajema tudi sistem za nadzor stabilnosti, radio s CD-predvajalnikom, šest zračnih blazin in ABS. Opel torej še nikoli ni bil tako blizu večni številki ena v kompaktnem razredu, astra se izkaže predvsem s harmoničnim podvozjem, odlično vodljivostjo in kakovostjo izdelave. Nekaj slabše se je odrezal dizelski agregat, med povprečne sodijo tudi sedeži in prostornost. Testna astra po ceniku velja 4,3 milijona tolarjev, kar je v primerjavi s primerljivim golfom občutno ugodneje.

Foto: Miloš Milač