Pozitiven, a drag seštevek

Testi, Volvo

V srednjem avtomobilskem razredu smo že od nekdaj vajeni karakternega razlikovanja v med avtomobilskimi znamkami. Medtem, ko nekateri stavijo na športnost in dinamiko, drugi ponujajo prostornost, spet tretji eleganco in udobje. Kam bi lahko uvrstili…

V srednjem avtomobilskem razredu smo že od nekdaj vajeni karakternega razlikovanja v med avtomobilskimi znamkami. Medtem, ko nekateri stavijo na športnost in dinamiko, drugi ponujajo prostornost, spet tretji eleganco in udobje. Kam bi lahko uvrstili švedsko znamko? Še do nedavnega predvsem v razred praktičnih in nekoliko okornih vozil. A nič več, novodobno usmeritev naposled dokazuje tudi najmanjši volvo, ki v dizelski izvedbi prepriča predvsem s športnostjo in agilnostjo, manj pa s tradicionalno uporabnostjo.

Daljši in širši od predhodnika

S40 že s svojo obliko naznanja, komu je namenjen. Dinamične, nekoliko agresivne, a hkrati skandinavsko umirjene poteze bodo znali ceniti predvsem mlajši kupci, ki jim prostorski centimetri niso najpomembnejši. To sicer ne pomeni, da v drugi vrsti ni prostora, le bolj malo ga je, posebej če imata voznik in sopotnik dolge noge. Tudi sicer lahko dostopen prtljažnik z nizkim nakladalnim robom in 404 litri ne prepriča, čeprav ga je lahko z zlaganjem zadnje klopi povečati. Oblika 4.468 mm dolgega in 1.770mm širokega S40 igra na podobno karto, kot drugi novejši predstavniki švedske družine, navpičen nos, črno podloženi žarometi, pokrov motorja v obliki črke V in poudarjeni boki, ki se končajo v zadnjih lučeh, so le nekatere značilnosti trenutne skandinavske šole oblikovanja.

Severnjaški interier

Ta se nadaljuje tudi v notranjosti, kjer se mimogrede srečamo s sintezo funkcionalnosti in minimalizma, kot bi se sprehodili po priljubljeni pohištveni trgovini Ikea. Nič nepotrebnega okrasja, le tisto, kar potrebujemo, hkrati pa imamo kar nekaj težav pri razporeditvi gumbov, ki so na »lebdeči« sredinski konzoli preveč blizu skupaj in premajhni. Takšna zasnova konzola je pravzaprav edinstvena, za njo sicer najdemo le na pol priročno in nežno osvetljeno odlagalno polico, razen tega pa zmore očarati le še estetsko. Na njenem vrhu se nahaja zaslon, ki prikazuje informacije o delovanju zelo dobrega avdio sistema in zmogljive samodejne klimatske naprave s sistemom za nadzor kakovosti zraka AQS, ki vsebuje aktivni ogljikov filter. Armaturna plošča prepriča s preglednimi merilniki in dobro izdelavo, manj pa s povprečno kakovostjo plastike in kroničnim pomanjkanjem odlagališč.

Športno dizelsko srce

Če odmislimo funkcionalne pomanjkljivosti, se zgodba obrne precej na bolje. Na usnjeno oblazinjenih športnih sedežih in ličnim volanskim obročem s tremi prečkami se voznik počuti naravnost odlično. Oba elementa sta nastavljiva v vse smeri, iz tega izhaja zelo ugoden položaj med vožnjo, ki je hočeš nočeš daleč od umirjenosti in enoličnosti. »Kriv« je predvsem zmogljivi 2.0-litrski turbodizel z neposrednim vbrizgavanjem po skupnem vodu, ki zmore 100 kW/136 KM pri 4.000 vrtljajih v minuti. Motor je poskočen in že pri nizkih obremenitvah precej prožen, največji navor v višini 340 Nm doseže pri ugodnih 2.000 vrtljajih in voznika hitro premami k hitrejši vožnji. Do hitrosti sto km/h je potrebnih 9,5 s, največja hitrost znaša 205 km/h, povprečna poraba pa le stežka doseže sedem litrov. S40 si podvozje deli z Mazdo3 in focusom C-max, lega je zelo zanesljiva in dolgo nevtralna, krmiljenje z natančnim in neposrednim elektrohidravličnim volanom pa v izjemen užitek in svetove daleč od starega S40, ki si podvozje deli z ostarelo Mitsubishijevo carismo. Tudi pri visokih hitrostih v zavojih elektronski nadzor stabilnosti DSTC le redko popravlja smer, tako zanesljiv občutek smo doslej srečevali le pri najboljših v tem segmentu, kot sta audi A4 in BMW serije 3, ki jih Šved sicer šteje med svoja najpomembnejša tekmeca.

S popolno opremo skoraj osem milijonov

S čim torej prepriča volvo S40? Poleg čedne zunanjosti in odličnih voznih lastnosti v njegovem pedigreju najdemo tudi veliko skrb za varnost. V primerjavi s predhodnikom so togost karoserije in dna povečali za 68%, za varnost potnikov skrbi šest varnostnih vreč, ABS z EBD, elektronski nadzor stabilnosti ter tritočkovni pasovi spredaj in zadaj. Pohvaliti gre tudi natančen šeststopenjski ročni menjalnik s športno kratkimi prestavnimi razmerji in prav takimi hodi prestavne ročice ter brez izjeme popolno opremo v izvedbi summum, kar pa ima seveda tudi svojo ceno. Pri slovenskem zastopniku za najbogateje opremljenega volva S40 2.0D zahtevajo 7,7 milijona slovenskih tolarjev.

Foto: Miloš Milač


Sorodne vsebine