Zrelost srednjih let

Mercedes-Benz, Testi

Ob nakupu mercedesa običajno na listi željenih lastnosti ne najdemo najboljšega razmerja med ceno in tistim, kar nam avtomobil v osnovi nudi, obilne serijske opreme ali pa pretirane prostornosti, še posebej če je zadek karavansko…

Ob nakupu mercedesa običajno na listi željenih lastnosti ne najdemo najboljšega razmerja med ceno in tistim, kar nam avtomobil v osnovi nudi, obilne serijske opreme ali pa pretirane prostornosti, še posebej če je zadek karavansko obilen. Bolj kot to nas zanimajo vrhunska tehnologija, pogonski stroji in kakovost, ki je drugim za zgled. Ni kaj, iz Stuttgarta smo tega že dolga leta vajeni, čeprav nas kdaj pa kdaj neprijetno presenetijo. No, prenovljeni razred C v to kategorijo ne sodi, nasprotno, z osveženo zunanjostjo, prestižem kabine in novim menjalnikom sodi med najboljše.

Novi obraz nagovarja tudi mlajše kupce

Če je znamka v preteklosti nagovarjala predvsem nekoliko starejše in uspešne gospode, pa tudi dame, ki se najraje ozirajo po umirjenem prestižu, se veter obrača v nasprotno smer. Moderni športnosti se namreč ne morejo upreti niti pri klasično obarvani znamki, kot je Mercedes-Benz, poleg tega pa želijo s prenovljenim C-jem še odločneje nagovarjati mlajšo populacijo, ki je pred tem raje zavila v salone predvsem nemške prestižne konkurence. Spremembe kljub temu niso tako lahko opazne, najbolj so očitne na prednjem delu z novo masko motorja s tremi vodoravnimi letvami in spremenjenim odbijačem. Žarometi so poslej pod prosojnim steklom, C v kombijevski različici T pa še vedno ugaja z elegantnim in precej položnim zadkom, ki je s 470 l v osnovni izmeri in 1.384 l ob podrti zadnji klopi zgolj podpovprečen.

Se prestiž in uporabnost izključujeta?

Tudi notranjost je s prenovo pridobila nekaj svežine in prestiža. Instrumentalno ploščo tako krasij četverica s kromom obrobljenih merilnikov, med njimi pa se nahaja priročen prikazovalnik z vsemi pomembnimi informacijami, ki jih lahko izbiramo s pomočjo gumbov na volanskem obroču. Potniško kabino sicer po novem krasijo številni dodatki z videzom aluminija, ki precej prispevajo k občutku prefinjenega stila, spremembe so doletele tudi najrazličnejše gumbe in stikala, ki so pregledno nameščena in na otip zelo kakovostna. Najbolj ugajajo tista za upravljanje klimatske naprave, zaradi svoje velikosti namreč precej olajšajo rokovanje. Paket classic poleg tega razvaja še z vložki imitacije lesa, zelo udobnimi sedeži, odlična splošna kakovost materialov in izdelave pa je tako ali tako že pregovorna. Če je že udobja spredaj veliko, ga je zadaj občutno manj, s čimer se morajo sprijazniti tudi kupci drugih prestižnih znamk srednjega razreda. Tem avtomobilom je skupno tudi kronično pomanjkanje odlagališč za manjše predmete, kot da bi oblikovalci nanje enostavno – pozabili.

Sodoben turbodizel zaokroža dober vtis

Veliko k zelo dobremu splošnemu vtisu velio prispeva štirivaljni turbodizel s prostornino 2.2 l, ki ima za pet kW večjo moč kot pri predhodniku, zmore 110 kW oziroma 150 KM. Agregat s tehnologijo vbrizga po skupnem vodu »common rail« se ponaša tudi s 340 Nm največjega navora, kar v praksi pomeni obilno prožnost v širokem območju vrtljajev, uglajen in miren tek ter dovolj tiho delovanje, čeprav ga nekateri tekmeci v tej kategoriji prekašajo. Kljub zmogljivostim, ki ne omogočajo le lenobnega križarjenja, temveč zadovoljijo tudi smelejše vozne podvige, pa tudi vleko recimo počitniške prikolice, se poraba v povprečju ne dvigne dosti nad sedem litrov plinskega olja, težko pa jo spravimo nad osem. Varčnost je tudi v prestižnem razredu čedna lastnost, zato motorju ni težko napovedati lepe, predvsem pa številčne prihodnosti.

Udoben in prefinjen karavan z rodovnikom

Razred C letnika 2004 ima v primerjavi s predhodnikom širši kolotek (namesto 1493 mm 1505 mm), pa tudi dimenzije koles so narasle na 205/55 R16. Tudi podvozje je doživelo prevetritev na obeh premah, lega je dolgo nevtralna. Čeprav je vzmetenje naravnano k udobju, ga sunkovito ukazovanje natančnega in neposrednega volanskega obroča ne zmede, več dela ima ob spolzki podlagi elektronski nadzor stabilnosti, ki hitro in učinkovito ukroti zaradi zadnjega pogona (pre)hiter zadek. Med novosti sodi natančen šeststopenjski menjalnik, ki z zatikanjem iz preteklosti nima veliko skupnega. Kot ponavadi nam doplačilni seznam ponuja marsikaj: bi-ksenonski žarometi s prilagodljivim kotom svetenja, petstopenjska avtomatika z možnostjo sekvenčnega pretikanja in novi avdio-video-navigacijski sistemi so le del ponudbe, ki z lahkoto izpraznijo še tako polno denarnico. C220 CDI classic z osnovno ceno 8,5 milijona SIT ni ravno racionalen nakup, čeprav lahko logiko tudi obrnemo: je racionalno manj, če zahtevamo več?

Foto: Miloš Milač