Sodobno oblikovan in tehnično soliden mali avto

Ford, Testi

Ford fiesta je s svojo obliko privlačen mestni oziroma majhen družinski avtomobil, ki se sklada s fordovo paleto sodobnih avtomobilov. Preizkusili smo model ford fiesta 1,3i sun edition+, ki se kot osnovna motorna izbira izkaže…

Ford fiesta je s svojo obliko privlačen mestni oziroma majhen družinski avtomobil, ki se sklada s fordovo paleto sodobnih avtomobilov. Preizkusili smo model ford fiesta 1,3i sun edition+, ki se kot osnovna motorna izbira izkaže kot dovolj zmogljiv in v tej kombinaciji opreme tudi solidno opremljen in s popustom pri nakupu tudi cenovno konkurenčen avtomobil.

Sodobna oblika

Ford fiesta jasno nakazuje, da je Ford na področju oblikovanja naredil velik korak naprej. Njena oblika je sodobnih, ostrih linij, zaznamuje pa jo dinamična bočna linija, proti zadku spuščajoča se streha, velike sprednje in pokončne zadnje luči ob robovih prtljažnih vrat. Odbijači so tudi pri osnovni različici lakirani v barvi karoserije, a so tudi brez zaščitnih letvic na najbolj izpostavljenih mestih. Tudi po ena dolga vrata na vsakem bogu zahtevajo nekoliko več prostora pri parkiranju, a za razliko od odbijačev so zaščitena z letvicami iz črne plastike. Velike steklene površine omogočajo zelo dobro preglednost na vse strani.

Tudi fiesta je v notranjosti pravi ford

Tudi drugi najmanjši ford v potniški kabini ostaja zvest najnovejšim krojem te znamke. To pomeni trdo, a kvalitetno plastiko v notranjosti, armaturno ploščo z dvema glavnima merilnikoma s (pre)majhnimi številkami ter solidne sedeže. Sprednja dva sta dovolj čvrsta, prostorna in nudita dovolj dolg sedalni del, tako da tudi po daljših vožnjah voznik in sopotnik iz njih vstaneta ustrezno spočita. Prostor na zadnji sedežni klopi je zaradi dolžinskih in medosnih centimetrov pač omejen, nekoliko ga odškrne tudi proti zadku spuščajoča se streha. Potniki na zadnji klopi bodo pogrešali tudi kakšno oporo za roko, prtljažni prostor pa meri 261 litrov oziroma s prevračanjem deljivega naslonjala in sedalnega dela v enem kosu 945 litrov.

Po dva ventila nad vsakim valjem naredijo vožnjo udobnejšo in varčnejšo

1,3-litrski bencinski štirivaljnik razvije največjo moč 70 KM pri 5.600 vrtljajih in največji navor že pri 2.600 vrtljajih na minuto. K temu pripomore dvoventilska tehnika nad vsakim valjem, prožnost motorja v nizkih vrtljajih in položna krivulja navora pa se dobro znajde predvsem pri mestni vožnji. Motorja ni potrebno priganjati v višje vrtljaje, saj takrat postane precej glasen. Pri nižjih vrtljajih je motor dobro zvočno izoliran in prijetno varčen, povprečna poraba goriva je na testu znašala le slabih šest litrov na sto kilometrov.

Prepričljiva lega na cesti

Tehnika je ena izmed boljših med konkurenčnimi avtomobili. To velja tako za podvozje, ki kljub svoji čvrstosti dobro blaži različne neravnine. Prepričljivo je predvsem pri več zaporednih kratkih grbinah, medtem ko je manj suvereno na daljših grbinah. Ob medosni razdalji 248,5 cm je to pač pričakovano, fiesta pa se ponaša tudi z dobro lego v ovinkih in razmeroma malo nagibanja karoserije. Petstopenjski menjalnik je značilno fordovo natančen, a z nekoliko daljšimi hodi prestavne ročice. Tudi sama ročica je izrazito dolga, občutek pri prestavljanju pa je zelo kvaliteten.

Oprema sun edition+ zajema vse najpomembnejše

Fiesta z osnovno stopnjo opreme je založena s skoraj vso pomembno opremo. Mednjo sodita dve zračni blazini, klimatska naprava, električni pomik stekel, usnjen volanski obroč in kovinska barva karoserije, medtem ko je protiblokirni zavorni sistem ABS na voljo za doplačilo. A tudi brez njega so zavore dovolj zmogljive, saj brez težav ustavijo 1.105 kg težko fiesto.

Fiesta je drag, a s popustom vseeno cenovno zanimiv avtomobil

Ford fiesta je v celem izjemno soliden avtomobil in vsekakor eden izmed boljših v svojem razredu. S ceno 2,66 milijona je tudi v cenovnem vrhu, a slovenski uvoznik za vse fieste nudi 400 tisoč tolarjev popusta. To pomeni, da tako ford fiesta 1,3i sun edition+ stane 2,26 milijona tolarjev, tako da jo lahko označimo kot ugoden nakup in resno možnost ob izbiri tovrstnega avtomobila.

Foto: Miloš Milač