Londonski taxi zasluži največ

Aktualno, Zanimivosti

Vas zanima, katera londonska znamenitost prinaša največ zaslužka. Ne, ni Buckinghamska palača, ne znameniti Tower of London, temveč črn taxi. Londonska agencija za promet je namreč pred kratkim postregla s podatki, ki so marsikoga presenetili,…

Vas zanima, katera londonska znamenitost prinaša največ zaslužka. Ne, ni Buckinghamska palača, ne znameniti Tower of London, temveč črn taxi. Londonska agencija za promet je namreč pred kratkim postregla s podatki, ki so marsikoga presenetili, saj posebej v ta namen izdelani štirikolesniki na leto prislužijo okoli 360 milijonov funtov.

 Obiskovalci Londona na leto s taxi službo opravijo kar štirideset milijonov voženj, kar priča o veliki priljubljenosti »črnih škatel«. S tem so med zaslužkarji daleč pred znamenitim kolesom London Eye, ki prisluži okoli 323 milijonov funtov na leto in Tower of London s 153 milijoni, najbolj klavrno med večjimi znamenitostmi pa se je odrezala Buckinghamska palača s 26 milijoni. S tem londonski taxi samo potrjuje, da že dolgo ni več le prevozno sredstvo, marveč tako kot rdeča telefonska govorilnica ali »doubledecker« prava otoška ikona.

Foto: Mitja Koželj