Tudi hibrid je lahko zelo hiter

Aktualno, Zanimivosti

Da so lahko tudi hibridi pravi športniki, je pokazala Toyota s dirkalnim priusom, ki je nastopil na festivalu hitrosti v Goodwoodu. Inžinirji so se lotili obeh motorjev, tako bencinskega ko električnega, ki skupaj zmoreta 145…

Da so lahko tudi hibridi pravi športniki, je pokazala Toyota s dirkalnim priusom, ki je nastopil na festivalu hitrosti v Goodwoodu. Inžinirji so se lotili obeh motorjev, tako bencinskega ko električnega, ki skupaj zmoreta 145 KM. Prireditev, že dvanajsta po vrsti, na kateri lahko vidimo vse od začetkov avtomobilizma pa do sodobnih superšportnikov je prava paša za oči.

V priusu GT so namesto serijska štirivaljnika uporabili 1.5-litrski motor iz yarisa TS s 105 KM, hkrati pa dvignili moč tudi elektromotorju na 40 KM. zaradi večje pogonske moči so prilagodili tudi podvozje in blažilnike, pa tudi izboljšali aerodinamiko z nižjim sprednjim spojlerjem in pragovi. Boljše razmerje med močjo in težo so dosegli tudi s preureditvijo notranjosti, kjer so odstranili ves nepotreben balast in na ta način privarčevali okoli 180 kg. Prius se je s tem prelevil v pravega športnika, o čemer pričajo tudi pospeški do sto km/h, ki znašajo hibridno netipišnih 8,7 s.