Sedem sedežev serijsko

Renault, Testi

Svoj čas so imele številčnejše družine nemalo težav, če so hoteli vsi družinski člani naenkrat na izlet. Očetje so malce nezaupljivo pogledovali za velikimi in nerodnimi kombiji, ki so jih le stežka zrinili v garažo,…

Svoj čas so imele številčnejše družine nemalo težav, če so hoteli vsi družinski člani naenkrat na izlet. Očetje so malce nezaupljivo pogledovali za velikimi in nerodnimi kombiji, ki so jih le stežka zrinili v garažo, pri tem pa jim tudi dodobra izsušili denarnico. Na srečo je danes drugače in predvsem enoprostorski avtomobili kompaktnega razreda z močno izkoriščenim prostorom so takim nalogam zlahka kos. Prvi te vrste štirikolesnikov je bil megane scenic, ki ga je Renault »izstrelil« že leta 1997, danes pa je tu že druga generacija, ki je na voljo tudi v podaljšani različici s sedmimi sedeži.

Manj ekstravaganten, a kljub temu zelo sodoben

Čeprav je oblikovno novi scenic bolj umirjen od skoraj revolucionarnega megana, je njegova oblika vseeno sodobnejša kot pri večini konkurentov, kot so VW touran ali opel zafira, ki je sicer že precej v letih. Sprednji del z velikimi lučmi spominja na prijazen nasmeh, pokrov motorja se nadaljuje v zelo položno vetrobransko steklo, zadaj pa se bohoti značilen »meganovski« zadek. Dolžinski prirastek je viden le z boka in zajema del za zadnjimi vrati. Scenic tako kljub ostrim linijam, ki sprva zahtevajo nekoliko privajanja, še zdaleč ni tako radikalno oblikovan, kot sta na primer vel satis ali avantime. Scenic nima klasičnega pokrova posode za gorivo, temveč vratca z vgrajenim čepom s tesnilno loputo, ki jo preprosto potisnemo z nalivno pištolo črpalke. Pohvalno!

Prostrana armatura postaja Renaultov zaščitni znak

Potniška kabina nas preseneti s svojo prostornostjo in zračnostjo, nekaj k takšnemu občutku prispeva tudi dvobarvna in precej minimalistično zasnovana armaturna plošča s sredinsko nameščenimi digitalnimi merilniki. Upravljanje je logično in zelo enostavno, motili so nas le premajhni gumbi za upravljanje radia, voznik pa zaradi izdatne nastavljivosti sedeža in zajetnega volana hitro najde zanj ugoden položaj. Grand scenic je z dolžino 4,49 m od svojega petsedežnega sorodnika daljši za 230 mm, kar gre predvsem na račun prostora za drugo klopjo s tremi posamičnimi sedeži, ki jih je mogoče poljubno premikati ali popolnoma odstraniti. V tretji vrsti sta nameščena dva dodatna sedeža, skrita v dno, vendar sta le zasilna in primerna le za majhne otroke, odrasli jih bodo greli samo v skrajnem primeru. Velikost prtljažnika je odvisna od konfiguracije sedežev, s petimi, popolnoma naprej pomaknjenimi sedeži znaša 605 litrov, kar je za 125 l več kot pri običajnem scenicu, v konfiguraciji sedmih sedežev pa se prostornina zmanjša na 200 litrov.

Količina odlagalnih predalov narašča s ceno

Za avtomobil takšnega kova velja skoraj dogmatičen pravilo številnih uporabnih predalov in poličk in tudi scenic pri tem ni izjema, čeprav smo malce pogrešali tiste na prostrani in slabo izkoriščeni armaturni plošči. Predale tako najdemo v vratih, pod sprednjimi sedeži in v prtljažniku, njihovo število pa je odvisno od paketa opreme. Za doplačilo je na voljo tudi t.i. »vario box« med obema sedežema, Francoz pa se odkupi tudi s klimatiziranim predalom pred sovoznikom. Klasična ročna zavora je postala stvar preteklosti, nadomešča jo avtomatizirana, ki se vključi takoj, ko ugasnemo motor. Renault je tudi pri scenicu ostal zvest kartici z daljinskim upravljanjem, ki ga vtaknemo v režo in za zagon motorja pritisnemo gumb start.

Zanesljiva lega je povezana s čvrstim vzmetenjem

Današnji trend pri nastavitvi trdote blažilnikov gre v smeri večje čvrstosti, čemur se skoraj vse znamke podrejajo skoraj brez izjem. Tudi včasih pregovorno mehki Francozi se danes borijo za točke v poglavju voznih lastnosti in zdajšnji scenic je od prve generacije trši in zanesljivejši v ovinkih. Če vanje pripeljemo prehitro, začne kot običajno pri avtomobilih s sprednjim pogonom nos siliti navzven, vendar ga lahko z dovolj neposrednim volanom zlahka ukrotimo. V skrajni sili priskoči na pomoč ESP, ki pri paketu opreme expression sicer ne sodi med serijsko opremo. Scenic je na preizkusnih trčenjih Euro NCAP dosegel najvišjo oceno. Obtežimo ga lahko z največ 555 kilogrami.

1.6-litrski bencinski agregat ima veliko dela

Testno vozilo je poganjal 1.6-litrski bencinski štirivaljnik s 83 kW oziroma 115 KM, ki s 1.445 kg suhe teže ni imel lahkega dela. Motor je sicer uglajen in ne preglasen, vendar posebej pri večji obtežitvi precej hlasta za sapo, treba ga je močneje priganjati, to pa se pozna tudi pri porabi, ki je na testu v povprečju poskočila tudi čez devet litrov. Grand scenic je z njim le povprečno motoriziran, čeprav se končna hitrost 185 km/h in pospeški do hitrosti sto km/h v višini 12,9 s ne zdijo tako zelo skromni. Za prenos moči na 16-palčna kolesa skrbi soliden petstopenjski ročni menjalnik.

Ne revolucionaren, a vreden naslednik

Grand scenic torej izpolnjuje tisto, kar obljublja. Vsem tistim, ki potrebujejo veliko prostora in jih malce več dolžinskih centimetrov ne moti, bo Francoz dobro stregel, pa čeprav ne prinaša toliko novega, kot prva generacija, s katero se je segment kompaktnih enoprostorcev praktično rodil. Vsem inteligentnim rešitvam navkljub. Za različico 1.6 16V expression confort boste morali odšteti 4.771.000 SIT, kar ni malo denarja, vendar nas za to ceno pri Renaultu vsaj bogato založijo z opremo.

Foto: Miloš Milač