Mega Avto Za Družinske Aktivnosti

Mazda, Testi

Moram priznati, da me mazde niso nikoli fascinirale. Vem, da so to solidni avtomobili, ki lastnikom ne povzročajo pretiranih skrbi z vzdrževanjem, vendar mi mazde nekako niso "potegnile". Potem je prišla "šestka" in stvar je…

Moram priznati, da me mazde niso nikoli fascinirale. Vem, da so to solidni avtomobili, ki lastnikom ne povzročajo pretiranih skrbi z vzdrževanjem, vendar mi mazde nekako niso “potegnile”. Potem je prišla “šestka” in stvar je postala malo drugačna. Sodobno-klasična oblika, všečni detajli, precej opreme in nenazadnje dobri garancijski pogoji. In prišel je dan, ko sem smel preizkusiti “šestko karavan” s turbodizelskim motorjem.
Motor z razkošnim navorom
Znani mazdin turbodizelski motor, ki se napaja prek skupnega voda razvije 120 konjskih moči in bogatih 310 Newton-metrov navora. Mimogrede, zaželite si lahko tudi enak motor s 136 konjskimi močmi! Med vožnjo se motor izkaže z dobrim pospeševanjem in dokaj visoko potovalno hitrostjo. Do hitrosti približno 170 kilometrov na uro je zgledno tih. Ko pa se igla na merilniku hitrosti približuje številki 200 postane motor malce bolj slišen, vendar še zdaleč ne moteče glasen. Ena izmed boljših lastnosti tega motorja je vleka v klanec. Čeprav smo bili v vozilu štirje in je bila strmina huda, je mazda kar “letela” navkreber.

Podvozje je doraslo zmogljivostim
Podvozje je “udobno trdo”. Mazdinim strokovnjakom je uspelo narediti tako podvozje, da je kos zahtevnejši vožnji skozi ovinke, kakor tudi udobju na ravnih cestah. Neudobno postane le na kakšni udarni jami ali na, tako imenovanih, ležečih policajih. Vendar tudi grbina (ali vboklina) sredi ovinka ne vrže mazde s tira. Lega na cesti je za ta razred zelo dobra. Tudi “užitkarji” bodo prišli na svoj račun, saj zadek avtomobila (z nekaj spretnosti) rad kontrolirano zdrsne. K športnosti svoje dodajo tudi zala 17 palčna petkraka lita platišča s pnevmatikami mer 215/45 R 17.

Notranjost
V notranjosti sem najprej opazil pregledne in enostavne merilnike, obrobljene s kromanimi rozetami. Ko sem si na moje mere nastavljal sedež in v usnje oblečen volan, sem ugotovil, da sta oba nastavljiva v vse smeri. Sproščenega položaja za volanom ni težko najti. Nič težav s predolgimi nogami ali prekratkimi rokami! Tudi sodelavec, ki ga je v višino točno dva metra, je sedel skoraj razkošno (mimogrede: tudi na klopi za njim je bilo dovolj prostora zame).

Sredinska konzola v okroglem in neposrečen prikaz točnega časa
Okrogli so trije zračniki, ki bodo všeč predvsem ljubiteljem alf starejšega letnika. Okrogli so gumbi za nastavljanje gretja in prezračevanja. Okrogli so tudi gumbi namenjeni radijskemu sprejemniku s predvajalnikom (okroglih) zgoščenk. Kako ste nastavili klimo in radijski sprejemnik, lahko vidite na zaslončku na vrhu sredinske konzole. Tam lahko spremljate tudi podatke, ki jih nudi potovalni računalnik. V današnjem hitrem načinu življenja je pomemben podatek tudi točen čas. Ura v mazdi je digitalna, prostor za izpis pa si deli s potovalnim računalnikom. Če hočete zvedeti koliko je ura, morate pritisniti gumb. To ni dobro! Ljudje smo na uro navajeni pogledati in videti in ne pogledati, pritisniti in videti.

Družinski prtljažnik
Karavanske različice avtomobilov so namenjene predvsem družinam. Tudi prtljažni prostor mazde 6 zadovolji take potrebe. Lepo presenečenje je izvlječljiv rolo za pokrivanje prtljage, ki ima vgrajeno tudi varovalno pregradno mrežo. Vkolikor prevažate s sabo kosmatega člana družine (beri psa!), vam bo to prišlo še kako prav. Tudi pes večje pasme se bo lahko varno in udobno peljal. Zanj lahko povečate prostor s podiranjem po tretjini deljive zadnje klopi. Prej omenjeni rolo in mrežo lahko zataknete na hrbet podrtih sedežev, mrežo pa fiksirate v zato namenjena držala takoj za prednjimi vrati. Uporabno in praktično!! No, dovolj o “glavnem” prtljažniku!

Dovolj prostora za drobnarije
Poleg predala pred sovoznikom ima mazda6 še veliko prostorčkov za odlaganje večjih ali manjših drobnarij. Tudi pločevinke z osvežilno pijačo bodo varno odložene v zato namenjenih vdolbinah med prestavno ročico in ročico ročne zavore. Eden boljših je velik “dvonadstropni” zaprt predal med prednjima sedežema. Vanj sem z lahkoto odložil konkretno velik fotoaparat ruske izdelave z dodatnim objektivom vred, pa še ni bil do vrha poln! V zgornje nadstropje pa bi lahko stlačil kar nekaj filmov ali celo bliskavico. Poleg omenjenih odlagalnih “volumnov” so uporabni tudi predalčki na vratih in predal na vrhu armature. Odpiranje le-tega je (dokler ne osvojiš odpiralnega mehanizma) malo zamotano, vendar se sčasoma zverziraš.

Soliden nakup
Mazda6 sport combi CD 120 CE je s ceno okrog 5 milijonov slovenskih tolarjev soliden nakup. Za ta denar dobite “veliko avtomobila” z dobrimi garancijskimi pogoji. Tudi če vaša družina šteje pet oseb ter imate še štirinožnega kosmatinca velikosti zlatega prinašalca, se boste lahko vsi hkrati peljali na dopust. Prtljažnik bo sicer v tem primeru okupiral pes, vendar lahko prtljago zložite tudi v strešni kovček. Težav z montažo prtljažnika ne bi smelo biti, ker ima vozilo (kot se za karavane spodobi) že nameščene strešne nosilce. Testna šestica je imela tudi tempomat, ki olajša vožnjo po avtocesti. Zadeva deluje zelo dobro, upravlja pa se z gumbi na volanskem obroču. Torej: kupiti mazdo ali ne? Če imate denar in vam je avto všeč; zakaj pa ne? Kupili boste, kakor sem že v naslovu napisal, mega avto za družinske aktivnosti. Če še vedno ne veste, kateri avto je to, preberite le prve črke besed v naslovu. In vedeli boste…

Besedilo in foto: Tomaž Novak