Bavarec med terenci

BMW, Testi

Bavarec med terenci BMW X5 je avtomobil, ki redko koga pusti hladnega. Nekatere navdušuje njegova robustna zunanjost, druge nabor odličnih motorjev, tiste, ki ga imajo parkiranega v svoji garaži, pa predvsem zadovoljstvo, da so lastniki…

Bavarec med terenci BMW X5 je avtomobil, ki redko koga pusti hladnega. Nekatere navdušuje njegova robustna zunanjost, druge nabor odličnih motorjev, tiste, ki ga imajo parkiranega v svoji garaži, pa predvsem zadovoljstvo, da so lastniki najbolj športnega prestižnega terenca ta hip. Čeprav se tako imenovani SUV segment nenehno širi, je BMW-ju po dobrih treh letih uspelo zadržati primat športnika. X5 je bil pred kratkim deležen rahle prenove, dobil pa je tudi odličen šestvaljni turbodizelski motor, ki v 2,2 tone težkem vozilu z lahkoto opravlja svoje delo.

Turbodizel, ukrojen po meri

3.0-litrski turbodizelski motor s štirimi ventili na valj in neposrednim vbrizgom goriva po skupnem vodu se prestižnemu terencu, kot je X5, odlično poda. Na prvi pogled povprečnih 218 konjskih sil (160 kW) s presenetljivo lahkoto premika 2,2 tone suhe teže, šest valjev pa razen v trenutkih, ko je motor hladen, skrbi za zvok, ki je popolnoma dizelsko netipičen. Prav tako ni motornih tresljajev, zato vožnja bolj spominja na bencinsko gnano vozilo, če seveda močnejšem pritisku na plin potniki ne bi občutili sila povečanega pritiska na naslonjala sedežev. Zasluga za to gre 500 Nm navoru, ki ga motor doseže pri 2000 vrt/min. Kljub gromozanskemu zračnemu uporu, ki ga poleg visokostoječe (višina 1715 mm) in 1872 mm široke karoserije povzročajo 19-palčna kolesa, X5 doseže hvalevrednih 210 km/h končne hitrosti, do stotice pa pospeši v skromnih 8,3 s. Dejstvu, da se nam zdi takšna motorna izbira za tovrsten avtomobil najbolj smotrna, krepi tudi dejstvo, da je bila povprečna poraba na preizkušnji le malce nad desetimi litri. Zmernost zna številko znižati tudi za liter ali dva, kar ob 92-litrski posodi za gorivo omogoča redek obisk na bencinskih črpalkah, zato motor enostavno velja pohvaliti.

Terenska obleka okoli limuzinske notranjosti

Osveženi X5 se na zunaj le malo razlikuje od predhodnika. Najbolj opazne so spremenjene sprednje luči z vdelanimi smerniki in pokrov motorja, ki oblikovno poudarja značilni ledvički. Kljub letom nikakor ne moremo očitati oblikovne utrujenosti, nasprotno, 4667 mm dolgi Bavarec bolj kot kdajkoli prej deluje sodobno, samozavestno in prepoznavno, testni primerek zaradi ogromnih koles, stranskih stopnic in črne barve skoraj postavljaško. Zaradi višine je za vstop potrebnega nekaj napora, vendar nam udobni foteljasti sedeži, limuzinska armaturna plošča in vrhunski materiali zaprejo usta, še preden se začnemo pritoževati. Dvobarvna kombinacija notranjosti ter z usnjem prevlečeni sedeži dajejo občutek prestiža, namestitev za volanom je zaradi vsestranske nastavljivosti sedežev izvrstna. Malce nas je presenetilo dejstvo, da inženirji ob prenovi terencu niso namenili sistema i-drive, temveč so ohranili klasični sistem upravljanja z gumbi, ki tokrat ni prav logično, bralnost LCD zaslona pa zaradi poševne lege vse prej kot odlična. Slabše ocene si zasluži tudi zvočno podpovprečni avdio sistem, ki nerazumljivo ohranja predvajanje klasičnih kaset, predvajalnik/izmenjevalnik zgoščenk pa je pospravljen na zelo neugodnem mestu v prtljažniku. Merilniki so kot vselej zelo pregledni, volan brezhibno sede v roke, udobno shranjevanje številnejših predmetov pa zaradi pomanjkanja odlagališč odpade.

Pogon X-drive je primus 

V prtljažnik z dvodelnim odpiranjem vrat gre od 450 do 1.550 l prtljage, uporabnost povečuje tudi v razmerju 60:40 deljiva zadnja klop, največja dovoljena obremenitev s 435 kilogrami pa jo zmanjšuje. Na pot vas X5 ne pospremi le z uporabnostjo, temveč tudi z izvrstnimi voznimi lastnostmi. Od manjšega X3 je podedoval inteligentni štirikolesni pogon X-drive, ki mu v tem trenutku na tržišču ni para, skupaj s posamičnim vpetjem koles in nizkim težiščem je zato pripravljen na kakršnokoli podlago. Zaradi svoje športne narave se še najbolje počuti na zavitem asfaltu, kjer suvereno križari z zanemarljivim nagibanjem karoserije, majhno občutljivostjo na bočni veter in odlično trakcijo tako na suhi kot tudi na mokri podlagi. Za posebej težaven teren pa zaradi odsotnosti X5 ni primeren. V kritičnih trenutkih priskoči na pomoč cela armada elektronskih sistemov, ki delujejo skupaj z zanesljivimi zavorami. Na preizkusnih trčenjih NCAP je X5 s popolno varnostno opremo dosegel najvišjo oceno. Takšno si zasluži tudi odličen petstopenjski samodejni menjalnik z možnostjo ročnega pretikanja tiptronic.

Zgornja cenovna meja v oblakih

BMW X5 s trilitrskim turbodizelskim motorjem je torej prava izbira za tiste, ki želijo velikega, robustnega in športno začinjenega terenca. Motor je hkrati zmogljiv, uglajen in varčen, izdelava in materiali v notranjosti vrhunski, prav tako štirikolesni pogon X-drive, med pomanjkljivosti pa lahko štejemo malce utesnjeno potniško kabino, skromno največjo dovoljeno obtežitev in nenazadnje visoko ceno, ki v osnovi znaša 14.475.802 slovenskih tolarjev, unovčevanje postavk s spiska dodatne opreme pa jo lahko poviša še za nekaj milijonov. X5 je tudi v tem pogledu čistokrvni Bavarec.

Foto: Miloš Milač