Najnovejši civic zopet poudarja športnost

Honda, Testi

Pomlajena honda civic, že sedma generacija po vrsti, ostaja zvesta koreninam svojih predhodnih modelov. Zaznamujejo ga hišni oblikovalski in tehnološki prijemi, tako da je tudi najnovejši civic prava honda, kakršnih smo bili vajeni pred časom,…

Pomlajena honda civic, že sedma generacija po vrsti, ostaja zvesta koreninam svojih predhodnih modelov. Zaznamujejo ga hišni oblikovalski in tehnološki prijemi, tako da je tudi najnovejši civic prava honda, kakršnih smo bili vajeni pred časom, s poudarkom na športnosti in nekoliko manj na potrebah družinskih uporabnikov. Preizkusili smo hodno civic 1,6 sport, ki navduši s svojo pravim športnim pedigrejem in v primerjavi z ostalimi stopnjami opreme smiselnim doplačilom za opremo sport.

Honda civic je manjša od konkurentov

Honda civic je z dolžino 414 cm krajši od konkurentov v C segmentu, ki tako kot ostali avtomobili rastejo iz generacije v generacijo. Sicer pa civica zaznamuje klinasta oblika, rahlo padajoč zadnji del strehe ter masivni boki z majhnimi stekli, po ena vrata na vsaki strani in proti zadnjemu delu dvigajoča se bočna linija, tako da je celotna podoba avtomobila že v osnovi športna. Dodatno jo začinijo še v stilu type-R poudarjeni odbijači in stranski pragovi, majhen spojler na vrhu prtljažnih vrat, 16-palčna platišča iz lahke litine ter nekoliko preveč izstopajoča oznaka ‘sport’ na boku.

Športna, na zadnjih sedežih utesnjena potniška kabina

Notranjost civica je športno ukrojena, navdušijo pa športni sedeži s solidnim bočnim oprijemom in dvobarvnim oblazinjenjem. Prestavna ročica je nameščena spodnjem robu sredinske konzole in tako lahko dosegljiva, a nekoliko nenatančna in preveč zatikajoča, menjalnik namreč izvira še iz prejšnje generacije hond. Tudi ergonomija ni med boljšimi, saj je volanski obroč preveč položen in nastavljiv le po višini, tako da ni ravno lahko najti ugodnega položaja za volanom. Na sprednjih sedežih je prostora dovolj, medtem ko na zadnji nizko nameščeni klopi potniki tiščijo kolena pod brado.

110 KM zaradi nizke teže povsem zadostuje

Pod motornim pokrovom se vrti 1,6-litrski bencinski štirivaljnik, ki razvije največjo moč 110 KM pri 5.600 vrtljajih in največji navor 152 Nm pri 4.300 vrtljajih na minuto. To sicer na papirju ni ravno veliko, a civic prazen tehta le dobrih 1.100 kg, kar je posledica že nekoliko starejše zasnove avtomobila. Največja hitrost tako znaša slabih 190 kilometrov na uro in pospešek od nič do sto kilometrov na uro v malenkost manj kot desetih sekundah, k čemer pripomore tudi petstopenjski ročni menjalnik s kratkimi prestavnimi razmerji. Tudi peta prestava je kratka, tako da je tudi pri višjih hitrostih pospeševanje zelo solidno glede na moč, zato pa naraste poraba goriva, ki je na testu presegla osem litrov na sto kilometrov.

Podvozje bi bilo glede na motorno moč lahko za odtenek mehkejše

Podvozje je športno trdo, tako da je v povezavi s serijskimi platišči iz lahke litine premera 16 palcev lega na cesti dobra in obnašanje avtomobila predvidljivo. Podvozje je kos tudi močnejšemu motorju, tako da se v civicu 1,6 sport izkaže kot preveč čvrsto, saj večino grbin s ceste prenese na telesa potnikov. Glede na zmogljivosti motorja bi bilo lahko bolj udobno naravnano, saj moč motorja ne more v celoti izkoristiti njegovih potencialov.

Bogata oprema, nekoliko pomanjkljiva funkcionalnost

Honda civic 1,6 sport je temeljito opremljen avtomobil, saj je serijsko nudi ABS, štiri zračne blazine, električni pomik stekel in ogrevanih vzvratnih ogledal, avtomatsko klimatsko napravo ter športni paket, ki vključuje lita platišča, športne sedeže in volan ter aerodinamične karoserijske dodatke. Velja pa omeniti nekatere pomanjkljivosti, kot so na primer voznikov sedež brez sistema za enostavno prevračanje naprej ter pomanjkanje ročajev na stropu potniške kabine, dovolj pa je odlagalnih mest za drobnarije.

Honda civic 1,6 sport stane 3,99 milijona tolarjev

Honda civic 1,6 sport sodi s ceno 3,99 milijona tolarjev nekako v razredno povprečje, njegovi tekmeci pa so nekoliko večjih mer in s tem posledično tudi prostornejši, tehnično sodobnejši a v glavnem manj bogato opremljeni. Tudi doplačilo 200 tisoč tolarjev za paket opreme sport je pošteno, saj je poleg športnih dodatkov in platišč iz lahke litine civicova pojava z njim opazno privlačnejša in že krepko spominja na type-R.

Foto: Miloš Milač