S po tremi ventili na valj

Aktualno, Novosti

Ducati je na salonu motociklov v Milanu predstavil tudi nov športno-potovalni motocikel, ST3. Novi ducati se tako pridružuje nekoliko prenovljeni družini, njegova najpomembnejša novost pa je nov pogonski agregat. Vsi ST pa se ponašajo tudi…

Ducati je na salonu motociklov v Milanu predstavil tudi nov športno-potovalni motocikel, ST3. Novi ducati se tako pridružuje nekoliko prenovljeni družini, njegova najpomembnejša novost pa je nov pogonski agregat. Vsi ST pa se ponašajo tudi z udobnejšim sedežem in s po višini nastavljivim krmilom.

 

Kompromis s triventilsko tehniko
Novega ducatija ST3 poganja nov pogonski agregat, vodno hlajen dvovaljnik s po tremi ventili na valj, dvema vžigalnima svečicama in z elektronskim vbrizgom goriva. Trije ventili na valj po Ducatijevih besedah zagotavljajo ugodne karakteristike krivulje navora v nižjih vrtljajih, kar je značilnost motorjev s po dvema ventiloma, in razmeroma veliko moč v višjih vrtljajih, kar je značilnost pogonskih agregatov, opremljenih s štiriventilsko tehniko. Ventili so seveda krmiljeni po sistemu desmo. Tako znaša največja moč 102 KM pri 8.750 vrtljajih, največji navor pa 93 Nm pri 7.250 vrtljajih na minuto, obenem pa je tudi nižje krivulja navora razmeroma ravna.

Po višini nastavljivo krmilo
Ostale spremembe, ki zaznamujejo družino ST za prihodnjo sezono, pa zajemajo tudi močnejše in učinkovitejše sprednje žaromete, popolnoma novo armaturno ploščo s skoraj neskončno možnostjo prikazovanja najrazličnejših podatkov in učinkovitejšo vetrno zaščito. Prav tako je udobnejši tudi sedež, krmilo pa je mogoče nastavljati po višini in tako izbirati med športnim položajem za njim in športno-potovalno ergonomijo.