Reportaža iz Opere

Aktualno

O operi sem že pisal. Pa ne o tisti, pred katero se pripeljete z dobrim avtomobilom in v večerni obleki. Pisal sem o nemškem predelovalcu vozil s takim imenom. Torej gre za čisto drugačno predstavo,…

O operi sem že pisal. Pa ne o tisti, pred katero se pripeljete z dobrim avtomobilom in v večerni obleki. Pisal sem o nemškem predelovalcu vozil s takim imenom. Torej gre za čisto drugačno predstavo, kot ste je navajeni v »standardnih« operah. No, tudi tokrat boste v nadaljevanju članka prebrali, kakšno vozilo so pripravili »operniki«. O predelanem mercedesu SL 500 sem sicer že nekaj malega napisal, vendar so pri operi od takrat naredili in dodelali še marsikaj. Najnovejše ideje so bile predstavljene v Frankfurtu.

 

Radikalna sprememba

Najradikalnejša sprememba zunanjosti so vrata. Le-ta se ne odpirajo več v stran, temveč navzgor. Predelava se nadaljuje dokaj klasično. Spredaj in zadaj dodatni spoilerji (privijačeni na originalna odbijača), znižano in trše podvozje, aerodinamični zunanji vzvratni ogledali na vratih, večja in širša platišča…Ko som ravno pri platiščih; njihovo velikost je lahko 19 ali 20 palcev. Vsa izgledajo približno enaka (razen velikosti, seveda), vsa so sestavljena iz treh delov in vsa imajo »v nulo« zloščen zunanji del. Najširše pnevmatike, ki si jih lahko omislite pri operi, merijo 315/25 ZR 20.

Lepota ni vse…

Pri takih vozilih šteje tudi moč. Zato so pri Operi Designu poskrbeli tudi za dodelave in predelave motorjev. Osnovnemu mercedesu SL 350 so moč povečali iz 254 na kar 300 konjskih moči. Za sesalni osem-valjni motor pripravili več različnih predelav. Najmočnejši je »komplet« z oznako OP60, s katerim zmore osem-valjnik 420 konjskih moči in 620 Newton-metrov navora. S tako močjo SL 500 pospeši z mesta do 100 kilometrov na uro v 5,2 sekundah, »leti« pa 4 kilometre na uro manj kot 300 kilometrov na uro.

Je SL 55 AMG prešibak?

Očitno. Vsaj za inženirje, zaposlene pri tej tunerski hiši. Tudi 5439 kubični osem-valjnik, prisilno polnjen s kompresorjem »roots« dodatno navijejo. Z osnovnim »navitjem« 500 AMG-jevim konjem dodajo še 60 »opernih«. Če pa še to ni dovolj, imajo pripravljeno še radikalnejšo predelavo motorja. Z večjim premerom batov (in, logično, valjev) pridobijo nekaj gibne prostornine, povečajo tlak kompresorja, postorijo še nekaj malega okrog motorne elektronike in rezultat je 620 konjskih moči. Tako predelan dvosed zmore do 100 kilometrov na uro pospešiti v 4,2 sekunde, do 200 v 12,2 sekunde, največja hitrost pa je elektronsko omejena na okroglih 200. Zmeda? Samo 200? Da, samo 200, vendar v miljah na uro. Pa sem vas! 200 milj je 320 kilometrov, ura pa je ura!

Kaj pa SL 600?

Tudi za 5,5 litrski dvanajst valjni motor z dvema turbinskima polnilnikoma na izpušne pline in s šestintridesetimi ventili so razvili »kit komplet« za povečanje moči v dveh stopnjah. Osnovna predelava dvigne moč motorja na 610 konjev, in navor na 980 Newton-metrov. Najhujši SL, predelan pri Operi, pa ima kar 718 konjskih moči in 1120 Newton-metrov navora. No, in pri takem navoru se je pojavila težava. Avtomatski menjalnik namreč trajno zdrži »le« 1 kilo Newton-meter navora. Stroški za ojačitev menjalnika pa so, navkljub temu, da bodoči lastniki takih mercedesov nimajo ravno premalo denarja, preveliki. Kaj so hoteli. Navor so elektronsko omejili na maksimum, kar menjalnik še prenese. Tako moč in navor so dosegli s povečanjem delovnega volumna motorja na 5921 kubičnih centimetrov, zamenjavo turbinskih polnilnikov, modifikacijo izgorevalnih prostorov in še kakšno malenkostjo.

»Stratosferske« zmogljivosti zastavonoše

V telegrafskem slogu: Pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro v 3,9 sekunde, od 0 do 200 v 11,2 sekunde in od 0 do 300 kilometrov na uro v 23,9 sekunde. Največja hitrost je kar 340 kilometrov na uro. Vsem predelanim motorjem do takih zmogljivosti pomaga tudi športen izpušni sistem. Ker pri tem tunerju, kakor izgleda, ne poznajo polovičarstva, se športen izpušni sistem začne pri motornih glavah in konča nekje pod zadnjim odbijačem. Zamenjajo tudi katalizator! Polovičarstva ni niti v notranjosti. Na sedežih kvalitetno usnje, na armaturni plošči les, na stopalkah aluminij, na tleh plišasti predpražniki s hišnim logom… skratka, »ni da ni«! Le cene niso nikjer zapisali. Mogoče bolje da ne! Avto tako ali tako naredijo tudi po vaših željah. Ceno navzgor omejujejo le vaše želje (ali norost). Vsekakor je ceneje iti v opero in si ogledati predstavo, kakor kupiti »mercedesa by Opera«. Žal se kulturni užitki iz opere nikakor ne morejo primerjati z užitki v vožnji Opere. Dovolj o taki ali drugačni operi!

 

Tomaž Novak