Zvestoba tradiciji in tehnična dovršenost

Aktualno, Novosti

Land Rover je pripravil tretjo generacijo uspešnega luksuznega terenca discovery, ki bo premierno predstavljen čez nekaj dni na avtomobilskem salonu v New Yorku. Avtomobil združuje tradicionalnost z nekaterimi inovativnimi tehničnimi rešitvami. Na trg bo zapeljal…

Land Rover je pripravil tretjo generacijo uspešnega luksuznega terenca discovery, ki bo premierno predstavljen čez nekaj dni na avtomobilskem salonu v New Yorku. Avtomobil združuje tradicionalnost z nekaterimi inovativnimi tehničnimi rešitvami. Na trg bo zapeljal v drugi polovici letošnjega leta oziroma na slovenskega pozno jeseni, cene pa zaenkrat še niso znane.

Pet režimov delovanja podvozja za različne vozne podlage

Novi discovery je opremljen s sofisticiranim patentiranim sistemom Terrain Response, predstavljenem v konceptnem range stormerju, ki optimizira udobje med vožnjo in čim boljšo trakcijo. Voznik z vrtljivim stikalom izbira med petimi različnimi programi (splošni, za spolzko podlago ter trije različni terenski programi), sistem pa prilagodi delovanje elektronike oziroma podvozja, kot so na primer oddaljenost avtomobila od tal, motorni navor, delovanje menjalnika, elektronski nadzor nad stabilnostjo vozila in sistem za spuščanje po klancu navzdol. Druga novost je struktura Body-Frame, ki omogoča združevati udobje karoserije med vožnjo po cesti in zmogljivosti šasije pri terenski vožnji. Velja omeniti tudi sprednje žaromete, ki sledijo smeri vožnje in tako osvetljujejo notranjo stran ovinka.

Dva bencinska in en turbodizelski motor

Land rover discovery 3 poganjajo trije motorji, dva bencinska in en turbodizel. Vrh ponudbe predstavlja 4,4-litrski bencinski V8, narejen na osnovi jaguarjevega 4,2-litrskega osemvaljnika, na nekaterih trgih pa bo na voljo tudi 4,0-litrski šestvaljnik V6. Turbodizel je v osnovi enak kot v jaguarjih, se pravi da njegovih šest valjev v obliki črke V s skupno prostornino 2,7 litra diha s pomočjo dveh turbinskih polnilnikov. Oba bencinska pogonska agregata svojo moč prenašata peko avtomatskega šeststopenjskega menjalnika, turbodizel pa je opremljen z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, avtomatika pa je na voljo za doplačilo. Vzmetenje je zračno in omogoča prilagajanje višine avtomobila glede na vozne razmere.

Značilna oglata oblika

Tudi discovery tretje generacije v nekaterih elementih ostaja zvest koreninam, kot so na primer oglate linije karoserije in značilna stopnica na zadnjem delu strehe. To omogoča dovolj prostora za sedem potnikov, občutno širša pa so tudi vrata, kar olajša vstopanje v vozilo. Položaj za volanom naj bi bil podoben kot v prejšnjem discoveryju, Land Rover pa obljublja kar najboljši nazor nad vozilom. Inženirji pa so med drugim korenito spremenili tudi armaturno ploščo in ji tako nadeli sodobnejši in bolj kvaliteten videz.