Zgodovinski bilijon yenov dobička

Aktualno, Zanimivosti

Največja japonska avtomobilska tovarna bo leto 2003 v svoje anale zapisala z zlatimi črkami. Kot prvo podjetje iz dežele vzhajajočega sonca nasploh je Toyota presegla bilijon yenov (7,8 milijarde evrov) čistega dobička in tako z…

Največja japonska avtomobilska tovarna bo leto 2003 v svoje anale zapisala z zlatimi črkami. Kot prvo podjetje iz dežele vzhajajočega sonca nasploh je Toyota presegla bilijon yenov (7,8 milijarde evrov) čistega dobička in tako z drugega mesta med avtomobilskimi tovarnami izrinila ameriškega Forda.

Skupna realizacija koncerna, ki bo uradno znana 11. maja, je okoli 16 bilijonov yenov, kar je deset-odstotni porast v primerjavi z letom poprej, kar z drugimi besedami pomeni 6,78 milijona izdelanih avtomobilov. S tem je Toyota ameriškega konkurenta prehitela za 60.000 enot, glavni razlog za uspeh pa pri japonskemu časniku »Asahi Shimbun« pripisujejo odlični prodaji in znižanju stroškov, kar je več kot izničilo vpliv močnejše japonske valute. V provinci Aichi, kjer ima Toyota svoj sedež, montažne linije komaj zadostijo dnevnemu povpraševanju, zato načrtujejo povečanje števila pogodb s kooperanti. Strokovnjaki so si enotni, da je rekordna prodaja Toyotinih vozil posledica visoke ravni kakovosti in ugodne cene. Poleg tega navajajo tudi širjenje prodajne palete, ki se razteza od mestnih malčkov, pa vse do prestižnih avtomobilov znamke Lexus. Bo Toyota prehitela tudi General Motors?