Tudi serija ena je pravi BMW

Aktualno, Novosti

Vsaj tako kaže po prvih fotografijah, tehničnih podatkih in zasnovi. BMW se je projekta serija ena lotil z vso resnostjo in posluhom za odličnost, kot pri drugih avtomobilih te znamke. V Münchnu so namreč prepričani,…

Vsaj tako kaže po prvih fotografijah, tehničnih podatkih in zasnovi. BMW se je projekta serija ena lotil z vso resnostjo in posluhom za odličnost, kot pri drugih avtomobilih te znamke. V Münchnu so namreč prepričani, da »enka« ne bo načela ugleda BMW, kot se je dogajalo tekmecem, ki so se spustili v manjši velikostni razred. V Sloveniji bo septembra letos.

V prvi vrsti je serija ena tradicionalen BMW z zadnjim pogonom, kar sicer ni prav racionalna odločitev, ki povečuje stroške in krade prostor v potniški kabini in prtljažniku. Inženirji so kljub temu uspeli sestaviti dovolj majhen (4,23 metra dolžine) in prostoren avtomobili, ki naj bi se brez težav spopadel s volkswagnovim golfom, oplovo astro, fordom focusom in drugimi. Najhujši tekmec pa bo audi A3, tudi alfa 147 in še kdo. Od prvih bo seveda nekoliko dražji, od drugih niti ne. A za znamko se bo splačalo doplačati, so prepričani v BMW. Predvsem zato ker znamka obljublja in izpolnjuje tehnično odličnost, oblikovno posebnost in veliko užitkov v vožnji. Glede oblike skorajda ni dvoma, da se je ekstravagantnemu Chrisu Banglu projekt posrečil. Z obliko avtomobila, ki bo dosegel šestmestne letne prodajne številke, se pač ni upal tako igrati kot s sedmico, najbrž se tudi ni smel. Tako je nastal oblikovno prijeten avtomobil z ostro prisekanim prednjim delom, nepravilno elipsoidnimi prednjimi lučmi, nezgrešljivo masko in sodobno ostrimi karoserijskimi potezami boka in zadka. S strani serija ena deluje kot majhen športen karavan, v prihodnosti mu bodo sledili še trivratna različica, kupe in kabriolet.

BMW tudi za volanom

Armaturna plošča je prepoznavna po zajetni sredinski konzoli, trikrakem volanu, visoko sredinsko konzolo in majhnem nadstrešku nad merilniki. Plastika je na videz podobna tisti v X3 nad katero se bomo v kratkem pritoževali, v seriji ena pa deluje dovolj kakovostno glede na razred v katerega sodi. V kabini naj bi udobno sedeli štirje potniki, za silo tudi pet. Kljub slabe tri decimetre manjši dolžini, pa naj bi kabina ponujala podobno prostornost kot pri seriji tri. Ob tem bo v prtljažniku ostalo še za 330 litrov prostora, kar je povsem soliden podatek.

Športnost in pet zvezdic

Športnost pa je tista , ki naj bi znova prepričala kupce BMW in predvsem kupce drugih znamk v tem razredu. Za ceno okoli 20 tisoč evrov (tako neuradno pravijo ocenjujejo ceno BMW 116i v Sloveniji) bo tudi »enka« pravi BMW z zadnjim pogonom, športnim in odzivnim podvozje in močnimi motorji. Tako že osnovni 116i zmore 115 KM, pospešek do 100 km/h v 10,8 sekunde in največjo hitrost 200 kilometrov na uro. Sledi 120i, ki ga poganja dvolitrski štirivaljnik s sistemom valvetronic in 150 konjskimi močmi. Ta zmore doseči 215 km/h največje hitrosti in pospešek do 100 v 8,7 sekunde. Tudi dizla bosta dva: 118d in 120d. Prvi bo zmogel 122 (280 NM navora), drugi kar 163 konjskih moči (340 NM navora) in pospešek do 100 km/h v 7,9 sekunde. V Munchnu ob tem poudarjajo, da naj bi “enka” dosegla pet zvezdic na preizkusnih trkih Euroncap.