Elise na kvadrat

Aktualno, Novosti

Glede voznih lastnosti so bili legendarni angleški dvosedežniki vedno med najboljšimi. Tako trdijo poznavalci, v isti sapi pa dodajajo, da so njihovi motorji marsikdaj pustili nekaj neizpolnjenih želja. So si tudi zaradi tega za novega…

Glede voznih lastnosti so bili legendarni angleški dvosedežniki vedno med najboljšimi. Tako trdijo poznavalci, v isti sapi pa dodajajo, da so njihovi motorji marsikdaj pustili nekaj neizpolnjenih želja. So si tudi zaradi tega za novega exiga motor sposodili pri Toyoti?

 

Sposojen motor ima 70 KM več
Novega lotusa, ki ga lahko smatramo za dirkalno izpeljanko elisa, bo premierno predstavljen spomladi na Ženevskem avtomobilskem salonu. Da pa bo Britanec lahko izpolnil svoje dirkaško poslanstvo, so si inženirji 1.8-litrski bencinski motor, ki zmore 190 KM, sposodili od Toyote celice TS ter ga povezali z zmogljivim ročnim šest-stopenjskim menjalnikom iz lastne hiše. Motor zmore 70 KM več kot v elisu in ima tudi nekaj več navora (180 namesto 164 Nm), exiga pa požene do 225 km/h najvišje hitrosti. Tudi pospešek, ki znaša manj kot pet sekund od nič do stotnije kilometrov na uro sodi v domeno dirkalnikov.

Nič vetra v laseh
Seveda so zaradi močnejšega agregata dodelali tudi podvozje in karoserijo. Poleg trdne strehe zaradi boljše vzvojne togosti karoserije so na inženirji spremenili sprednji in zadnji del ter dodelali aerodinamične elemente. Zaradi trše nastavljenih blažilnikov in vzmeti ter športnih pnevmatik dimenzij 195/50 R 16 spredaj in 225/45 R 17 zadaj so pri 900 kg težkemu exigu izboljšali stik s podlago.

Brez udobja ne gre
Druge novosti zajemajo ABS, sistem nadzora tlaka v pnevmatikah in dobrote, ki so namenjene predvsem udobju. Tako so na krovu tudi klimatska naprava, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomična stekla, avdio sistem, zaščitna mreža v prtljažniku in s preprogami obložena notranjost. Bolj razvajeni si lahko zaželijo tudi v alcantaro oblečene sedeže, ki sicer s svojo školjkasto obliko in štiri-točkovnimi varnostnimi pasovi zopet izražajo povsem dirkaško naravo. Na kako debele denarnice pravzaprav cilja novi exige, pri Lutusu še ne želijo izdati, cene in druge malenkosti bodo namreč znane šele v Ženevi.