V-twin za hard enduro

Aktualno, Novosti

Aprilia je na salonu motociklov v Milanu naznanila svoje načrte, da vstopi tudi med hard enduro in motokros motocikle. Namesto običajnega enovaljnega štiritaktnega motorja so razvili štiritaktni dvovaljni V-twin z oznako 45.V2, prvega te vrste…

Aprilia je na salonu motociklov v Milanu naznanila svoje načrte, da vstopi tudi med hard enduro in motokros motocikle. Namesto običajnega enovaljnega štiritaktnega motorja so razvili štiritaktni dvovaljni V-twin z oznako 45.V2, prvega te vrste na svetu. Slišati pa je govorice, da pri Aprilii pripravljajo tudi trivaljni pogonski agregat, najverjetneje namenjen Laverdi.

 

Aprilia v hard enduro z dvovaljnikom
Dvovaljnik s prostornino 450 kubičnih centimetrov in kotom med valjema 77 stopinj naj bi se, sklicujoč na podatke, zavrtel vse do 14.000 vrtljajev na minuto, diha pa skozi štiri ventile nad vsakim valjem. Po svojih merah je celo manjši od nekaterih enovaljnikov, zaradi izdatne uporabe eksotičnih materialov, magnezija in titana, pa je tudi razmeroma lahek. Aprilia ima veliko načrtov s tem pogonskim agregatom, saj ga nameravajo vgraditi v precej motociklov, tako hard enduro, motokros kot tudi supermoto.

Trivaljnik za Laverdo?
Govori pa se tudi, da pri Aprilii razvijajo trivaljni pogonski agregat. Viri navajajo, da delo poteka na treh različnih delovnih prostorninah, 600, 750 in 1000 kubičnih centimetrov. Razvoj takega motorja je še najbolj pisan na kožo Laverdi z njeno trivaljno zgodovino, še posebej litrski pogonski agregat. Drugače pa bo Aprilia svoj bodoči trivaljnik verjetno ponudila tudi drugim znamkam, prvi motocikli pa naj bi bili po napovedih nared leta 2005.