Zaprl svoja vrata

Aktualno

Legendarna ameriška znamka motociklov, Indian Motorcycles, je 19. septembra zaprla svoja vrata in s tem odpustil tudi skoraj 400 delavcev. Samo dve leti po stoletnici svojega obstoja in ob stoletnici tekmeca Harley-Davidsona je Indian zašel…

Legendarna ameriška znamka motociklov, Indian Motorcycles, je 19. septembra zaprla svoja vrata in s tem odpustil tudi skoraj 400 delavcev. Samo dve leti po stoletnici svojega obstoja in ob stoletnici tekmeca Harley-Davidsona je Indian zašel v tako resne finančne težave, da je edina rešitev najverjetneje stečaj.

 

V podobnem položaju je bil Indian tudi leta 1998, vendar se sodišče takrat ni odločilo za zaprtje podjetja. Vodilni možje so tudi tokrat do zadnjega poskušali pridobiti investitorja, ki bi z 10 milijoni finančne injekcije lahko rešil podjetje. Indian je sicer nedavno predstavil tudi posebno serijo T3, ki je nastopila tudi v najnovejšem Schwarzeneggerjevem Terminatorju, z zaprtjem tovarne pa bo posel izgubilo tudi okoli 200 zastopnikov v ZDA, katerih vir dohodka je bil edino prodaja motociklov Indian in dodatne opreme. Ime Indian bodo sicer nekaj časa lahko tržili njegovi upniki, po tihem pa lahko pričakujemo, da bo kakšna velika znamka motociklov (Harley-Davidson?) kupila podjetje in tako za ljubitelje še naprej vzdrževala butično proizvodnjo motociklov, podobno kot je Aprilia obudila Laverdo.