Novosti za prihodnjo sezono predstavljene v Amsterdamu

Aktualno, Novosti

Honda je že nekaj dni pred mednarodnim salonom motociklov v Milanu predstavila svoje novosti za sezono 2004 v glavnem mestu Nizozemske, v Amsterdamu. Največ pozornosti je bil deležen novi superšportni motocikel, CBR1000RR fireblade, naslednik legendarne…

Honda je že nekaj dni pred mednarodnim salonom motociklov v Milanu predstavila svoje novosti za sezono 2004 v glavnem mestu Nizozemske, v Amsterdamu. Največ pozornosti je bil deležen novi superšportni motocikel, CBR1000RR fireblade, naslednik legendarne CBR900RR. S tem motociklom Honda dokončno vstopa v tekmo v litrskem razredu.

 

Naslednik legendarne CBR900RR
Nova honda CBR1000RR fireblade se tako tehnično kot tudi oblikovno povzema mnogo elementov zmagovitega MotoGP dirkalnika, Rossijeve honde RC211V. Tako je zadnja nihajna roka zaradi prerazporeditve nekaterih delov motorja lahko daljša, oblika sprednjega dela oklepa pa je podobna 600-kubični RR. Pogonski agregat je narejen na osnovi motorja CBR900RR, enaka je tudi vrtina valjev, 75mm, delovno prostornino 998 kubičnih centimetrov pa so inženirji dosegli z daljšim gibom batov, 56,6 mm namesto 54 mm. Zaradi daljšega giba je ugodnejša predvsem krivulja navora, sicer pa so se pri Hondi bolj kot strogemu doseganju kar največjih absolutnih številk pri moči in ne nazadnje tudi teži odločili predvsem za čim uporabnejšo razporeditev moči in čim boljšo lego na cesti. S konkretnimi podatki o moči, teži in zmogljivostih zaenkrat še niso postregli.

CBR za najmlajše
Za mlajše motoriste pa so pripravili tudi CBR125R, naslednika uspešne NSR. Oblikovno motocikel ne pušča dvomov, saj je pravi mali športnik, ki se oblikovno spogleduje z večjima CBR. Vendar ga za razliko od NSR125R namesto dvotaktnega motorja poganja okolju prijaznejši štiritaktni enovaljnik, ki razvije največjo moč 13 KM pri 10.000 vrtljajih na minuto. Zato morajo biti tudi zmogljivosti precej bolj okrnjene, čeprav ostala tehnika obljublja več, celoten motocikel pa tehta le 115 kg.

Nova družina naked
Honda je v Amsterdamu predstavila tudi popolnoma novo družino naked motociklov z oznako CBF. Pripravili so tri različice, s 600, 500 in z 250 kubičnimi centimetri delovne prostornine. Za pogon največjega skrbi štiritaktni vrstni štirivaljnik, z srednjega dvovaljnik, za najmanjšega pa enovaljni pogonski agregat. Vsi trije motorji so, ne glede na število valjev, opremljeni s štiriventilsko tehniko, večja dva sta tudi vodno hlajena, medtem ko za hlajenje najmanjšega skrbi zrak. Drugače pa so si vsi trije motocikli oblikovno podobni, CBF600 pa je na voljo tudi s polovičnim oklepom.

Še nekateri motocikli so deležni manjših dodelav
Nekoliko dodelav je bila deležna tudi honda VT750C2 shadow. Njegove poteze so sedaj bolj klasične, izpuh pa je speljan po sistemu 2 v 1. Veliki potovalni enduro motocikel, XL1000V varadero je oblikovno praktično enak kot letošnji model, najpomembnejša novost pa je protiblokirni zavorni sistem ABS. Ponaša se tudi z nekoliko drugačno armaturno ploščo. Še manj sprememb je deležen XL650V transalp, ki je dobil le različico s 30 mm nižjim sedežem, s čemer Honda cilja predvsem na nežnejši spol. Nekaterih sprememb je bil deležen tudi model CG125, ki ga poganja vzdržljiv enovaljni pogonski agregat hlajen z zrakom. Odslej se ponaša z nekoliko modernejšo obliko, zmogljivejšimi zavorami in še nekaterimi podrobnostmi.