Športni terenec in luksuzni kupe tudi v Sloveniji

Aktualno, Novosti

Včeraj se je v Sloveniji začela prod aja BMW-jevega športnega terenca X3 in po štirinajstih letih obujene serije 6 oziroma naslednika uspešne serije 8. Letos slovenski uvoznik, Avto Aktiv d.o.o., načrtuje prodajo 900 avtomobilov, od…

Včeraj se je v Sloveniji začela prodaja BMW-jevega športnega terenca X3 in po štirinajstih letih obujene serije 6 oziroma naslednika uspešne serije 8. Letos slovenski uvoznik, Avto Aktiv d.o.o., načrtuje prodajo 900 avtomobilov, od tega 830 BMW-jev in 70 minijev. Slovenski kupci naj bi do konca leta pokupili 74 BMW X3, večino s turbodizelskim motorjem, in 20 BMW 645 Ci.

BMW X3

X3 Bavarci označujejo kot SAV (Sport Activity Vehicle), oblikovno pa precej spominja na večjega brata X5. Sicer pa je X3 narejen na osnovi karavanske serije 3, vendar z ojačenim vzmetenjem, primernim tudi za vožnjo po terenu. X3 je poleg vseh ostalih elektronskih pomagal opremljen tudi s sistemom za vožnjo po strmini navzdol (HDC). Sicer pa se 456,6 cm dolg, 185,3 cm visok in 167,4 cm visok BMW-jev športni terenec ponaša celo z večjim prtljažnikom kot X5. V osnovi meri 480 litrov, možno pa ga je povečati na 1.560 litrov. BMW X3 je serijsko obut v 17-palčna platišča iz lahke litine, proti doplačilu pa lahko tudi v 18 ali 19-palčna.

Štirikolesni pogon xDrive omogoča dobro trakcijo

BMW X3 se ponaša s štirikolesnim pogonom xDrive, ki s pomočjo posebne sklopke samodejno prilagaja razporeditev moči med sprednji in zadnji kolesni par glede na razmere na cesti. Tako na primer ob spolzki podlagi pod zadnjimi kolesi sistem v trenutku prenese vso moč na sprednji kolesni par, kar omogoča učinkovitejšo izrabo moči in hitrjše speljevanje. Sistem xDrive se je z zagotavljanjem dobre trakcije dokazal tudi na kratki preizkusni vožnji skozi ovinke. Tako sistem glede na položaj vozila v ovinku in zasuk volana najbolj optimalno razporeja moč. Ob prekrmarjenju oziroma podkrmarjenju sistem povečuje moč na sprednjih oziroma zadnjih kolesih in tako pripomore k boljši legi na cesti še prej, preden vmes poseže DSC.

X3 z bencinskim ali turbodizelskim motorjem za 11,62 milijona

Armaturna plošča oblikovno spominja na tisto iz Z4 in je za razliko od novodobnih BMW-jev precej bolj privlačna. Oprema je bogata in zajema šest zračnih blazin, vsa elektronska pomagala, kot so na primer ABS, DSC, dinamčni nadzor zavor DBC in HDC, klimatsko napravo, potovalni računalnik, radio s CD predvajalnikom ter še cel kup druge opreme. Tudi spisek dodatne opreme je dolg. Sprva sta na voljo X3 3,0i in X3 3,0d. Prvega poganja 3,0-litrski vrstni bencinski šestvaljnik z 231 KM, sledjega pa turbodizel enake prostornine z 204 KM in 410 Nm navora med 1.500 in 3.250 vrtljaji na minuto. Cena je za oba modela enaka in znaša 11,62 milijona tolarjev, v drugem četrtletju letošnjega leta pa se jima pridružuje še X3 2,5i z 2,5-litrskim bencinskim šestvaljnikom s 192 KM.

BMW serija 6

BMW je po 14 letih ponovno obudil v življenje legendarno serijo 6, ki predstavlja tudi naslednjika uspešne serije 8. BMW serije 6 je narejen na enaki osnovi kot serija 5 in meri v dolžino 482 cm, v širino 185,5 cm in v višino 137,3 cm, zaradi izdatne uporabe aluminija ter umetnih mas pa tehta 1.690 kilogramov. Luksuzni kupe je opremljen praktično z vsem, oprema je razkošno bogata, vendar bodo tudi najzahtevnejši lahko dodali še kaj s spiska dodatne opreme.

333 KM lahko tudi zgoraj brez

333 KM iz 4,4-litrskega osemvaljnika se na zadnji kolesi prenaša preko ročnega šeststopenjskega menjalnika, dokupiti pa je mogoče tudi avtomatskega ali sekvenčnega z enakim številom stopenj. Kolesa v premeru merijo 18 palcev, s spiska dodatne opreme pa je mogoče izbrati tudi 19 ali 20-palčna. BMW 645Ci lahko dobite za 20,79 milijona tolarjev, medtem ko je potrebno za zgoraj slečeno različico BMW 645 Ci cabrio odšteti 23,11 milijona tolarjev.

Foto: Mitja Koželj