Odslej tudi na slovenskem trgu

Aktualno

Delphi je eden vodilnih dobaviteljev najrazličnejših komponent in elektronskih sklopov avtomobilski in transportni industriji ter drugim visokotehnološkim sektorjem. Med njegove pomembnejše izdelke sodijo sodobni avtomobilski akumulatorji, ki jih na leto izdelajo kar okoli trideset milijonov,…

Delphi je eden vodilnih dobaviteljev najrazličnejših komponent in elektronskih sklopov avtomobilski in transportni industriji ter drugim visokotehnološkim sektorjem. Med njegove pomembnejše izdelke sodijo sodobni avtomobilski akumulatorji, ki jih na leto izdelajo kar okoli trideset milijonov, ponujajo pa v 42 državah po svetu. Pred kratkim so podpisali pogodbo tudi s podjetjem Anet, ki bo skrbelo za distribucijo na slovenskem trgu.

»Podjetje Delphi je bilo sprva pod okriljem ameriškega koncerna General Motors, danes pa s 190 proizvodnimi obrati po celem svetu pokriva širok spekter komponent, ki so primarno namenjene avtomobilski industriji,« je danes na tiskovni konferenci povedal predstavnik podjetja Gary Collins. Podjetje je lani ustvarilo 29 milijard ameriških dolarjev prometa, rast pa naj bi se zaradi vse večjega števila elektronskih sistemov v vozilih tudi v prihodnje nadaljevala. Njihove svetovne centrale se nahajajo v Troy-u in Michiganu (ZDA), regijske pa v Parizu, Tokiu in Sao Paulu. Globalno Delphi Corporation zaposluje 188.000 ljudi, od tega je okoli 16.000 razvojnih inženirjev.

Delphi Freedom akumulatorje proizvajajo v enajstih državah po celem svetu in pokrivajo več kot 98% vsega voznega parka. So doživljenjsko zapečateni, kar jim omogoča čistost in varnost, zato tudi ne potrebujejo nikakršnega vzdrževanja. Evropska proizvodnja akumulatorjev je osnovana v tovarni Sarreguemines, v bližini Strassbourg-a v Franciji, ki je bila zgrajena leta 1980. V letu 2004 tam načrtujejo proizvodnjo 5,4 milijonov akumulatorjev. Delphijevi akumulatorji se od konkurenčnih razlikujejo predvsem v tem, da imajo svinčevo-kalcijeve mreže iz kovanih zlitih trakov po patentiranem procesu in ne klasično ulite. Imajo pa tudi ojačeno polipropilensko prevleko za preprečevanje poškodb in fleksibilna rebra, ki pomagajo izolirati plošče pred vibracijami in tresljaji pri vožnji in povečujejo življenjsko dobo. Akumulatorji so na voljo v štirih serijah: standard, freedom, freedom plus in freedom diesel. Slovenski distributer avtomobilskih komponent Anet ima organizirane distribucijske centre v Ljubljani, Mariboru, Lescah in Celju. Kljub dejstvu, da je slovenski trg zaradi dveh domačih podjetij za proizvodnjo akumulatorjev Vesna in Topla in močne tuje konkurence specifičen, pa se po besedah direktorja Roberta Vuge s kakovostjo in konkurenčno ceno nadejajo solidnih poslovnih rezultatov.