Gospodar štirivaljnih dizlov

Honda, Testi

Kot zadnja večja avtomobilska tovarna je tudi Honda predstavila svoj dizelski motor. Pot je bila dolga in draga, razvoj je trajal kar osem let, na koncu pa se je vendarle splačalo. Zdi se, da je…

Kot zadnja večja avtomobilska tovarna je tudi Honda predstavila svoj dizelski motor. Pot je bila dolga in draga, razvoj je trajal kar osem let, na koncu pa se je vendarle splačalo. Zdi se, da je inženirjem uspelo združiti oba svetova, bencinskega in dizelskega. Motor se dizelsko netipično rad vrti, je tih in varčen, hkrati pa mu moči in samozavesti nikoli ne zmanjka. Accord torej tudi z dizelsko tehnologijo, ki je pred 67 leti prvič našla pot v osebna vozila, ostaja prava športnica. Morda celo bolj kot prej!

i-CTDi postavlja nova merila

Kar se je pravzaprav začelo pred osmimi leti, danes postavlja nova merila v svojem segmentu. Po pričakovanjih je Hondin turbodizel prežet z najsodobnejšo tehnologijo. V celoti je izdelan iz aluminija, opremljen je s tehnologijo vbrizga po skupnem vodu, turbinskim polnilnikom z variabilno geometrijo in štirimi ventili na valj. Iz 2,2 l prostornine iztisne 105 kW/140 KM pri 4000, največji navor 340 Nm pa je na voljo pri 2000 vrtljajih. Vse skupaj se odlično poda k športnemu karakterju športne limuzine. Motor že pod 2000 vrtljaji začne potiskati potnike v naslonjala, zato ga ni potrebno priganjati v visoke vrtljaje, če pa že, se kaj dosti ne pritožuje. Končna hitrost znaša solidnih 210 km/h, accord pa jo doseže tudi po zaslugi nizkega zračnega upora. Servisni interval pri Accordu znaša 20.000 km.

Tiho, uglajeno in varčno

Vsem zgoraj naštetim vrlinam motorja lahko pripišemo vsaj še dve. Prva je zagotovo nizka hrupnost motorja. Še več, zvok tudi pri višjih vrtljajih ostaja športen in zelo skromne jakosti, še najbolj slišen je prijeten šum turbine. K tihosti v veliki meri pripomore odlično zatesnjena potniška kabina. Podobna skromnost velja tudi za dizelsko tipične tresljaje, ki jih zaradi dobro premišljenega vpetja motorja praktično ni. Ostala nam je še povprečna poraba, ki s 6,7 l sodi med najnižje. Tovarna obljublja celo teoretične 5,4 l – tedaj bi se domet ob 65-litrski posodi za gorivo povečal na ponosnih 1.200 km – česar pa nam ob pregovorno težji nogi avtomobilskih novinarjev med preizkusom ni uspelo dokazati. Accord i-CTDi do hitrosti sto km/h potrebuje 9,4 s. Tudi brez filtra trdnih delcev motor izpolnjuje okoljevarstvene zahteve Euro 4.

Accord med konkurenti velja za športnika

Honda strmi k športni podobi, o tem ni nobenega dvoma. To lahko v vsakem trenutku občutimo tudi pri dizelsko gnanem accordu. Vodljivost je vzorna, lega pa tudi pri mejnih vrednostih zelo nevtralna. Podvozje je dokaj trdo, kar ne bo všeč vsakomur, vendar je zato »ovinkarjenje« pravi užitek. Pohvalo si zasluži kratka in natančna prestavna ročica, ki omogoča hitro in športno prestavljanje brez nadležnega zatikanja. Skupaj z natančnim in dobro oprijemljivim športnim volanom predstavlja delovno okolje, v katerem se voznik zelo dobro počuti. Menjalnik nima šestih prestav, kar pravzaprav ob dolgi peti niti ni pretirana slabost, zaradi velikega navora ni bistvene potrebe po prestavljanju navzdol.

Oprema executive s svetlim usnjem in lesenimi vložki

V potniški kabini prevladujejo kakovostni materiali in zelo dobra izdelava. Spoji med posameznimi plastičnimi deli so brez napak, uho zaman išče kakršnekoli moteče zvoke. Gumbi so pohvalno veliki, njihova razmestitev logična, le upravljanje z avdio sistemom, ki se vrši preko LCD zaslona občutljivega na dotik, je nekoliko nerodno. Posebej prijeten je športni trikrak volan z gumbi za upravljanje radia in tempomata. Usnjeni sedeži so razkošno odmerjeni tudi v hrbtnem delu, voznikov je električno pomičen, zato ni težko najti idealnega položaja. Pohvala gre tudi velikim in preglednim merilnikom, pogrešali pa smo več odlagalnih mest – sredinski predal pod armaturno ploščo tokrat zaseda DVD navigacija. Na zadnji klopi (medosna razdalja znaša 2670 mm) je v primerjavi z nekaterimi konkurenti nekoliko manj prostora za kolena. Prtljažnik sprejme 459 litrov.

Accord i-CTDi je cenovno nekoliko višje pozicioniran

Osnovni limuzinski Accord i-CTDi sport stane 5.900.000 SIT, s paketom executive pa 6.990.000 SIT. Ta zajema popolno varnostno opremo, 16-palčna platišča iz lahke litine, dvoobmočno samodejno klimatsko napravo, avdio sistem z izmenjevalnikom zgoščenk, usnjene sedeže (voznikov je električno pomičen), navigacijskim sistemom, sončno streho in športnim paketom. Ta obsega usnjen volan, tempomat in dežni senzor. Tudi tokrat smo pogrešali potovalni računalnik, ki ga ni mogoče najti niti na spisku dodatne opreme, je pa tam kovinska barva (80.000 SIT). Karavanska različica tourer vas bo olajšala za dodatnih štiristo tisočakov.

Letos v načrtu več accordov z dizelskim motorjem

Sprva bomo hondin dizelski biser videvali le v limuzinskem in karavanskem accordu, kasneje pa ga bodo začeli vgrajevati tudi v športnega terenca CRV. Prihodnje leto pride na vrsto filter sajastih delcev, kasneje pa tudi šibkejša različica motorja z manjšo prostornino in močjo od 110 do 120 KM, ki bo nadomestila sedanji CTDi v modelu civic. Slovenski zastopnik vozil Honda AC – mobil d.o.o. za letos načrtuje prodajo 220 accordov i-CTDi, od tega 160 limuzin in 60 tourerjev, kar pomeni okoli 65 % vseh accordov, so sporočili na torkovi uradni predstavitvi. Smele napovedi, če upoštevamo, da v dizelskem segmentu Honda doslej ni imela izkušenj, po drugi strani pa zelo verjetne, saj takšne kombinacije športne limuzine srednjega razreda in ta hip najboljšega dizelskega agregata za takšno ceno ne najdemo nikjer drugje.

Foto: Miloš Milač, Honda