Inovativna ročna zavora za masovno proizvodnjo

Aktualno

Pri Boschu razvijajo nov sistem ročne zavore APB (automated parking brake), ki bo za vselej opravil z mehanizmi s kupom žic in elektromotorjev, ki sestavljajo ročne zavore danes. Namesto tega jo bo voznik upravljal z…

Pri Boschu razvijajo nov sistem ročne zavore APB (automated parking brake), ki bo za vselej opravil z mehanizmi s kupom žic in elektromotorjev, ki sestavljajo ročne zavore danes. Namesto tega jo bo voznik upravljal z enostavnim pritiskom na gumb.

 

Doslej so se na trgu pojavile različne rešitve, vse pa delujejo s pomočjo posebnih elektromotorjev, ki namesto voznika bodisi zategnejo zavorni vzvod, bodisi potisnejo zavorne obloge k kolutu. V primerjavi z njimi je Boscheva rešitev preprostejša, trajnejša in tako tudi cenejša. Uporablja namreč isto arhitekturo kot elektronski sistem stabilnosti ESP, zato je potrebno pri avtomobilih z nameščenim sistemom stabilnosti le še nekoliko prilagoditi zavore. Voznik tako le prisitne na gumb ročne ali bolje rečeno parkirne zavore, ESP pa tedaj samodejno poveča pritisk in pritisne zavorne obloge ob kolute. Sekundarni elektromagnetni valj nato še dodatno zapre zavoro. Tovrstni sistem ima poleg omenjenih prednosti še eno. Z njim pridobimo nekaj dodatnega prostora v sredisnki konzoli, česar bodo veseli predvsem oblikovalci interierja. APB bodo začeli serijsko proizvajati leta 2005.