Več prostora za več denarja

Ford, Testi

Fordov potniško-dostavni tourneo connect je na voljo z dvema različnima medosnima razdaljama, daljšo in krajšo. Mi smo preizkusili slednjo. Oblikovno je avtomobil prepoznavno Fordov, potniška kabina nadpovprečno udobna in kvalitetno obdelana, turbodizel prijetno poskočen. Že…

Fordov potniško-dostavni tourneo connect je na voljo z dvema različnima medosnima razdaljama, daljšo in krajšo. Mi smo preizkusili slednjo. Oblikovno je avtomobil prepoznavno Fordov, potniška kabina nadpovprečno udobna in kvalitetno obdelana, turbodizel prijetno poskočen. Že v krajši različici po dolžinskih centimetrih tourneo connect prekaša tekemece, enako je tudi z nekoliko višjo ceno.

Tourneo connect prerašča razred

Ford tourneo connect lahko uvrstimo nekako ob bok renaultu kangooju, fiatu doblu ter citroenu berlingu in peugeotu partnerju, čeprav je z dolžino 4,28 metra od njih daljši za nekaj centimetrov. Vendar tourneo connect zaradi škatlaste oblike in odsekanih linij izgleda še večje kot je v resnici in deluje že skoraj kot manjši kombi. Sicer pa je zunanja podoba zvesto sledi Fordovi oblikovalski filozofiji in po oblikovnih podrobnostih, kot so na primer sprednje luči, še najbolj spominja na fusiona.

Poskočen in razmeroma uglajen turbodizel

V testnem tourneu connect je bil vgrajen 1,8-litrski TDCI turbodizel z največjo močjo 90 KM, zaradi navora 220 Nm že pri 1.750 vrtljajih na minuto pa je tudi solidno prožen in povsem zadostuje za suvereno vožnjo. Na testu se je zadovoljil z dobrimi osmimi litri na sto kilometrov. Motor je dobro zvočno izoliran in tudi ob priganjanju v višje vrtljaje ni preglasen, nekoliko bolj robato razkazuje svojo zasnovo ob hladnem zagonu. Vzmetenje je za prazen avtomobil precej čvrsto, bolje se znajde pri obteženem vozilu, ko dokaj suvereno požira cestne neravnine.

Tourneo connect sprejme do 3,2 kubičnega metra tovora

Zaradi oglate oblike, velike višine ter skoraj navpičnih bokov in stranskih stekel je notranjost izjemno prostorna, vsekakor prostornejša kot pri tekmecih. Prtljažni prostor v osnovi meri 1,2 kubičnega metra (do strehe), z odstranitvijo zadnje sedežne klopi tourneo connect ob nosilnosti 625 kg pogoltne 2,7 kubičnega metra tovora, brez sopotnikovega sedeža pa do 3,2 kubičnega metra. Prtljažni prostor zapirajo dvojna krilna vrata, kar daje precej dostavniški pečat, je pa zato odpiranje precej lažje kot bi bilo s težkimi dvižnimi vrati. Kot odpiranja do 180 stopinj olajša nakladanje, nekoliko moti le omejena preglednost nazaj.

V vse smeri nastavljiva voznikov sedež in volan

Vzdušje za volanom je za ta razred presenetljivo dobro, k čemu pripomore solidno izdelana armaturna plošča in razmeroma kvalitetni materiali v potniški kabini. Voznikov sedež je izdatno nastavljiv po višini, kar skupaj s po višini in globini pomičnim volanskim obročem nudi ugoden položaj za najrazličnejše raščene voznike. Sedeži so dovolj čvrsti in udobni, voznikov je opremljen celo z naslonjalom za desno roko. Dostop do zadnje sedežne klopi je skozi drsna vrata na obeh straneh enostaven, vendar je na njih na notranji stani precej surove pločevine, medtem ko so sprednja vrata povsem prekrita s plastiko. Zamerimo lahko le za zimske dni preslabotnemu ogrevanju potniške kabine.

Cenovno ugodni paketi dodatne opreme

V vratih so veliki žepi za drobnarije in uporaben predalček na vrhu armaturne plošče, ki pride prav za shranjevanje različnih papirjev do velikosti formata A4. Pogrešali smo le še kakšen manjši priročen predalček za drobnarije med sprednjima sedežema. Serijska oprema ni ravno bogata in zajema zračno blazino za voznika, električni pomik stekel, daljinsko centralno zaklepanje in sprednji meglenki. Testni tourneo pa je bil opremljen še s komfortnim paketom za 254 tisočakov (klimatska naprava in električni pomik ogrevanih vzvratnih ogledal) ter varnostnim paketom za 188 tisoč tolarjev (zračna blazina za sopotnika, ABS z EBD in TCS).

Večji in dražji od konkurentov

Ford tourneo connect KMR 1,8 TDCi comfort brez dodatne opreme stane 3,5 milijona tolarjev, vsa dodatna oprema pa ceno dvigne na precejšnjih 4,2 milijona. Tako je tourneo connect nekoliko dražji od tekmecev, a obenem tudi večji in prostornejši. Na voljo je tudi različica s 25 cm daljšo medosno razdaljo in s 370 tisočaki višjo ceno od krajše različice, najcenejši pa je tourneo connect z osnovno opremo in 1,8-litrskim bencinskim motorjem s 115 KM, ki stane okrogle tri milijone tolarjev.

Foto: Miloš Milač