Začetek nove generacije

Aktualno, Novosti

Samo pet mesecev po konceptni predstavitvi na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, bo letos marca v Ženevi predstavljena serijska seat altea. Športni kompaktni enoprostorec se uvršča v nov avtomobilski razred MSV (Multi Sports Vehicle), oblikovno pa…

Samo pet mesecev po konceptni predstavitvi na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, bo letos marca v Ženevi predstavljena serijska seat altea. Športni kompaktni enoprostorec se uvršča v nov avtomobilski razred MSV (Multi Sports Vehicle), oblikovno pa nakazuje smernice prihajajoče generacije seatov. Novinko bodo izdelovali samo v Seatovi tovarni Martorell.

Oblika prihodnjih seatov

Sprednji žarometi, maska in bočna linija bodo sorodni vsem nadaljnim seatom, za razliko od konceptne pa bo v serijski altei namesto štirih posamičnih sedežev v potniški prostora za pet potnikov. V serijski obliki bo altea s 428 cm dolžine in 177 cm šrirne za spoznanje krajša in ožja od konceptne različice, obenem pa s 157 cm tudi za spoznanje višja.

Seat prvič z FSI motorjem in DSG menjalnikom

Za pogon bodo skrbeli štirje koncernski motorji, dva turbodizelska in dva bencinska, prvič v seatih tudi bencinski FSI motor. Tako bo najmočnejši 2,0-litrski FSI s 150 KM, na voljo pa bo tudi 1,6-litrski bencinski motor s 102 KM. Dizelske barve bosta zastopala 1,9-litrski TDI s 105 KM ter 2,0-litrski TDI s štiriventilko tehniko in 140 KM. Z alteo bo prvič v seatu na voljo tudi menjalnik DSG z dvojno sklopko, avtomobil pa bo že v osnovi bogato založen z opremo. Mednjo sodijo aktivni varnostni pripomočki, kot so ABS, TCS, ESP in EBA, na pasivni strani pa šest zračnih blazin.