Nova mačka iz Rüsselsheima

Aktualno, Novosti

Topli meseci se počasi, a vztrajno približujejo! Ne napoveduje jih le koledar, temveč tudi vse pogostejše predstavitve kabrioletov. Tudi Opel bo na Ženevskem avtomobilskem salonu (od 4. do 14. marca) pokazal svojega predstavnika in sicer…

Topli meseci se počasi, a vztrajno približujejo! Ne napoveduje jih le koledar, temveč tudi vse pogostejše predstavitve kabrioletov. Tudi Opel bo na Ženevskem avtomobilskem salonu (od 4. do 14. marca) pokazal svojega predstavnika in sicer dvosedežnika z elektro-hidravlično jekleno streho imenovanega twintop, ki bo na ceste zapeljal poleti.

Majhna tigra, velik prtljažnik

Opel bo kot prvi nemški izdelovalec velikoserijskih avtomobilov ponudil športnega dvosedežnika z elektro-hidravlično zložljivo streho, ki se samodejno odpre in zapre s pritiskom na gumb. Malček bazira na osnovi opla corse, kljub temu pa se lahko pohvali z velikim in uporabnim prtljažnikom. Streha se namreč zloži skoraj v navpičen položaj, prtljažnik pa ob tem ostane s 254 l dovolj velik in uporaben. Ob zaprti strehi se volumen poveča na obsežnih 444 litrov. Za naslonjali sedežev je dodatnih 71 l prostora za manjše predmete, ki jih imata voznik in sopotnik raje pri roki. Elektrika poganja tudi prtljažna vrata, ki se odpirajo in zapirajo z enostavnim pritiskom na gumb, dobro vidljivost nazaj pa omogoča zadnje ogrevano in proti praskam odporno steklo.

V ospredju podrobnosti 

Prednji del tigrae twintop zaznamujejo trapezoidna maska hladilnika s stransko kromirano letvijo, značilen pregib pokrova motorja, velike odprtine za dovod zraka v odbijaču in elipsoidni žarometi s cilindričnimi lučmi. Pogled s strani razkrije kratka previsa in ravno vetrobransko steklo in klinasto obliko, ki se dviga proti zadnjemu delu. Posebno pozornost so oblikovalci namenili podrobnostim, kot so vstopne odprtine v prednjem odbijaču, integrirani bočni smerniki in izstopajoča linije strešne strukture. Zadnji del strehe je na voljo tudi v drugačni barvi, ki poskrbi za samosvoj vizualni učinek. Dinamični videz dopolnijo velike, čez rob ovite zadnje luči in elegantna kromirana obloga v odbijaču.

Sprva dva bencinska štirivaljnika

Notranjost zaznamujejo dvobarvni športni sedeži, s kromom obrobljeni okrogli merilniki in sredinska konzola, ki se staplja s sredinskim grebenom. Kabrioletsko dušo dodatno poudarjata aluminjasta zaščitna loka. Za pogon skrbita dva bencinska štirivaljnika, 1.4-litrski ecotec razvije 66 kW/90 KM in je opremljen z Oplovo tehnologijo za zmanjšanje porabe goriva TWINPORT, 1.8-litrski ecotec pa 92kW/125 KM. Oba izpolnjujeta emisijske standarde Euro-4. Kot alternativo ročnemu menjalniku pri Oplu ponujajo samodejni easytronic. Novinko izdeluje izdelovalec karoserij Groupe Henri Heuliez S.A. v mestu Cerizay v Franciji, ki ima prste vmes tudi pri peugeotu 206 CC. Začetek prodaje je načrtovan za drugi del poletja 2004, cene pa zaenkrat še niso znane.