Bolj dinamična enoprostorska izbira

Aktualno, Novosti

V ponedeljek, 2. februarja, se v Sloveniji začne prodaja prenovljene toyote avensis verso. Po zunanjih in notranjih merah se postavlja ob bok na primer renaultu espacu in francosko-italijanskim četvorčkom, od njih pa se razlikuje po…

V ponedeljek, 2. februarja, se v Sloveniji začne prodaja prenovljene toyote avensis verso. Po zunanjih in notranjih merah se postavlja ob bok na primer renaultu espacu in francosko-italijanskim četvorčkom, od njih pa se razlikuje po bolj dinamični in športno naravnani obliki.

Malenkostne spremembe s športnim navdihom

Na osnovi avensisa nerejen enoprostorec z dodatkom verso je po dveh letih dobil nekoliko privlačnejšo in predvsem bolj športno orientirano zunanjo podobo, z najbolj opaznimi spremembami na sprednjem delu. Prenove sta deležena sprednji odbijač in maska, bolj izraziti pa so tudi žarometi. Nekoliko posodobljene so tudi zadnje luči, antena je vgrajena v zadnje bočno steklo, bogatejša je paleta brav, platišča pa pri bolje opremljenih različicah sedaj merijo v premeru 16 palcev, kar v kombinaciji z novimi blažilniki omogoča udobnejšo vožnjo.

Sedem sedežev v opremi luna ali sol

Paketi opreme so trije, in sicer osnovni terra, srednji luna in najbogatejši sol. Oprema terra s petimi sedežei vsebuje že električni pomik stekel in vzvratnih ogledal, avtomatsko klimatsko napravo, potovalni računalnik ter radio s CD predvajalnikom, šestimi zvočniki in upravljanjem na volanu. Med serijsko opremo sodi tudi protiblokirni zavorni sistem ABS z elektronsko razporeditvijo zavorne moči EBD in ojačevalnikom zavorne sile BA, poleg tega pa še šest zračnih blazin; dve sprednji, dve sprednji bočni in varnostni zavesi. Oprema luna je bogatejša za dodatna dva sedeža v tretji vrsti, elektronska sistema za nadzor stabilnosti VSC in proti zdrsu pogonskih koles TRC, 16-palčna platišča iz lahke litine ter sprednji meglenki. Najbogatejša sol pa se ponaša še s večfunkcijskim barvnim zaslonom EMV na sredinski konzoli z DVD navigacijo in video pomočjo pri parkiranju, strešnimi okni ter ločenim prezračevalnim sistemom za zadnji del vozila.

Bencinski in turbodizelski motor s 150 oziroma 116 KM

Pod motornim pokrovom ostajata dva pogonska agregata, bencinski in dizelski. 2,0-litrski bencinski VVT-i s 150 KM je nekoliko posodobljen in ustreza okoljevarstvenim standardom Euro 4, medtem ko je turbodizel enake prostornine in s 116 KM ostal praktično nespremenjen. Moč se sprednji kolesi prenaša preko petstopenjskega ročnega menjalnika, v kombinaciji z bencinskim motorjem pa je mogoče izbrati tudi različico s štiristopenjskim avtomatskim menjalnikom.

Smiselno doplačilo za opremo luna, oprema sol se ceni previsoko

Najcenejša je toyota avensis verso 2,0 VVT- terra, ki velja 5,96 milijona tolarjev. Oprema luna je od terre dražja za 483 tisoč tolarjev, medtem ko je za najbogatejšo sol treba seči še za 1,07 milijona gljoblje v denarnico. Turbodizelski motor je od bencinskega dražji za 450 tisočakov, avtomatski menlanik pa za 314 tisoč tolarjev. Tako je na primer najcenejša dizelska izbira avensis verso D-4D terra za 6,41 milijona, z enkaim motorjem in opremo sol pa boste za sploh najdražjo možnost morali odšteti 7,97 milijona tolarjev. Najprivlačnejša pa sta avensis verso 2,0 VVT-i luna za 6,47 milijona oziroma z 2,0 D-4D motorjem za 6,86 milijona tolarjev. Letos slovenski uvoznik, Toyota Adria d.o.o., načrtuje prodajo 50 avensis versov, od tega več kot štiri petine s turbodizelskim motorjem.

Foto: Miloš Milač; Toyota