Umetnost hrupa…

Aktualno, Zanimivosti

1,6-litrski bencinski motor EcoBoost v novem Fordu Focusu je bil posebej zvočno uglašen, da pri močnem pospeševanju navduši s športnim renčanjem. Opremljen je s posebno tehnologijo, ki izloči neželeni hrup motorja, prijeten zvok pa za…

1,6-litrski bencinski motor EcoBoost v novem Fordu Focusu je bil posebej zvočno uglašen, da pri močnem pospeševanju navduši s športnim renčanjem. Opremljen je s posebno tehnologijo, ki izloči neželeni hrup motorja, prijeten zvok pa za popoln užitek pri vožnji usmeri v notranjost vozila.

Fordov 1,6-litrski motor EcoBoost je eden tehnološko najbolj naprednih motorjev, ki združuje visokotlačno neposredno vbrizgavanje, turbopolnilnik z majhnim trenjem in dvojno neodvisno spremenljivo krmiljenje ventilov.

Te tri značilnosti motorjem EcoBoost zagotavljajo moč in navor veliko večjih motorjev kljub kompaktni velikosti, manjši teži in varčnejši porabi. Vsem naštetim prednostim navkljub pa je za to tehnologijo značilna tudi ena pomanjkljivost.

Polnjenje s turbopolnilnikom motorju odvzame njegov naravni zvok, še posebej v območju višjega števila vrtljajev. Ko v avtu s turbopolnilnikom stopalko za plin pritisnete do konca, turbopolnilnik preglasi značilni zvok polnjenja, ki je tako prijeten voznikovim ušesom.

Fordovi inženirji so v novem Focusu premagali tudi to oviro, saj so 1,6-litrskemu motorju EcoBoost dodali majhno, a nadvse učinkovito pripravo, imenovano ‘simpozer’. Simpozer je zvočna skrinjica, ki ojači prijetne frekvence sistema za vsesavanje zraka v motorju in jih prenaša neposredno v prostor za potnike.

Fordov inženir Ralf Heinrichs pojasni: “Vsak motor ima svoj zvočni značaj in ta značaj določata izpušni in/ali polnilni sistem. Izpušni sistem značilno vpliva na zvok motorja pri nizkih vrtljajih, polnilni sistem pa zagotavlja edinstven zven motorja pri visokih vrtljajih. Pri motorjih s turbopolnilnikom je turbopolnilnik sestavni del sistema polnjenja, ki z vršanjem pri hitrem vrtenju turbine zakrije zvok polnjenja. Želeli smo zajeti ali poustvariti vznemirljivi zvok polnjenja, zato smo z našim zvočnim simpozerjem zajeli oscilacije motorja pred posegom turbopolnilnika in jih kot prijetno športno renčanje usmerili neposredno v kabino.

Simpozer meri le 60 x 50 x 40 mm in ima štiri notranje komore – dve sta na strani motorja in dve na izhodni strani. Komore ločuje premična loputa. Pri močnem pospeševanju nihanje na polnilni strani oziroma na strani motorja doseže loputo s tečajem in ustvari zvočne valove, ki se nato prenesejo v izhodni komori. Ta nihanja se nato s pomočjo zvočne cevi, ki poteka skozi predelno steno, prenesejo v prostor za potnike.

Če povemo preprosto, simpozer s spremembo razmerja med signalom in šumom ponovno vzpostavi zven motorja,” dodaja Heinrichs . Naš zvočni simpozer resnično oživi pri frekvenci zvočnih valov oziroma frekvenci osciliranja med 250 in 450 Hz.”

Fordov zvočni simpozer omogoča tudi natančno uglaševanje. Poleg spreminjanja obsega frekvenc je možno prilagajati tudi zvočni odziv.

Prvotno smo to tehnologijo razvili za model 2005 Focus ST,” pojasni Heinrichs. “Z njo sta opremljena tudi Focus RS in Focus RS 500. Zaradi agresivne uglasitve simpozerja imata oba modela izrazit zvočni odziv ali veliko ‘zvočno okno’. Motor 1.6 EcoBoost v novem Focusu je uglašen zmerneje, a je njegov zvočni odziv še vedno veliko izrazitejši kot pri trenutnem Focusu.

Velika prednost Fordovega zvočnega simpozerja je, da nima negativnega vpliva na prefinjenost. Dejansko je zvok motorja izjemno tih pri večini pogojev delovanja.

Ekipa, ki jo vodi Heinrichs, uporablja hiperobčutljivo zvočno opremo, da zagotovijo delovanje zvočnega simpozerja samo takrat, ko je to zaželeno, in da je nastali zvok prijeten, ne da bi bil prevladujoč.

V skladu z našo filozofijo mora avto pri majhnih in srednjih obremenitvah zveneti prefinjeno, pri večjih obremenitvah pa se mora oglasiti s športnim in zmogljivim zvokom,” je dodal Heinrichs. “Zvok motorja ne sme biti nikoli vsiljiv. Naš zvočni simpozer ojača zvok le pri velikih obremenitvah in zvok motorja ni nikoli vsiljiv – niti pri hitri vožnji po avtocestah. Zvočni simpozer je možno uglasiti za poustvarjanje vseh vrst zvokov. Kako je uglašen naš simpozer, je seveda skrbno varovana skrivnost!

Dejstva in statistični podatki o 1,6-litrskem motorju EcoBoost

• 1,6-litrski motor EcoBoost v novem Focusu je opremljen s sistemom visokotlačnega neposrednega vbrizgavanja, ki v vsak valj vbrizgava majhne, natančno določene količine goriva s tlakom do 200 barov – velikost kapljice je manjša od 0,02 mm, kar je ena petina debeline človeškega lasu!
• Turbopolnilnik z majhnim trenjem se vrti s hitrostjo, ki pri polni obremenitvi presega 200.000 vrtljajev v minuti, in zagotavlja temperature izpušnih plinov, ki lahko presežejo 900 °C!
• 1,6-litrske motorje EcoBoost izdelujejo v Fordovi tovarni motorjev v Bridgendu v Walesu in so na voljo tudi z modeloma C-MAX in Grand C-MAX ter novim Mondeom.
• Posebej prilagojena različica 1,6-litrskega motorja EcoBoost bo poganjala Fordov tovarniški dirkalnik Fiesta RS WRC v svetovnem prvenstvu v reliju (World Rally Championship) 2011.

Pet Fordov z izjemnim zvokom

• 1970 Ford Escort RS1600
• 1972 Ford Capri 3000GT
• 1986 Ford Sierra RS Cosworth
• 1994 Ford MondeoV6
• 2005 Ford Focus ST


Sorodne vsebine