Cherokee poudarja terenske zmogljivosti, tudi na cesti ne razočara

Jeep, Testi

Jeep cherokee je izrazitejšo prenovo doživel pred dvema letoma, ko je med drugim dobil razpoznavno sprednjo masko z navpičnimi režami. Zmogljiv turbodizelski motor je v povezavi z avtomatskim menjalnikom dobra kombinacija, poleg solidnih terenskih zmogljivosti…

Jeep cherokee je izrazitejšo prenovo doživel pred dvema letoma, ko je med drugim dobil razpoznavno sprednjo masko z navpičnimi režami. Zmogljiv turbodizelski motor je v povezavi z avtomatskim menjalnikom dobra kombinacija, poleg solidnih terenskih zmogljivosti pa se cherokee razmeroma dobro znajde tudi na cesti.

Avtomatski menjalnik je prijetnejši kot ročni

Za pogon testnega cherokeeja je skrbel 2,8-litrski turbodizel z vbrizgom goriva po sistemu skupnega voda. Kljub temu je po svoji naravi motor precej robat, obenem pa z največjo močjo 150 KM pri 3.800 vrtljajih in največjim navorom 360 Nm pri 1.800 vrtljajih na minuto tudi dovolj močan in zmogljiv. Cherokee s tem motorjem od nič do sto kilometrov na uro pospeši v 13 sekundah in doseže največjo hitrost 174 kilometrov na uro. Štiristopenjski avtomatski menjalnik je dobrodošla izbira tako pri vožnji po cesti kot tudi na terenu, v primerjavi z ročnim menjalnikom pa je celosten vtis precej bolj uglajen.

Štiri vrste pogona

Izbirati je mogoče med štirimi različnimi vrstami pogona. To so pogon le na zadnji kolesni par, možnost samodejne preusmeritve moči tudi na sprednji kolesi, stalni štirikolesni pogon in štirikolesni pogon z reduktorjem. Vse štiri načine voznik enostavno izbira s posebno ročico v kabini. Prva dva sta uporabna za vožnjo po običajnih cestah, medtem ko se druga dva bolje počutita na terenu, na najzahtevnejšem predvsem slednji. Od elektronskih pomagal je cherokee opremljen zgolj s protiblokirnim zavornim sistemom ABS, ne pa tudi s sistemom proti zdrsu pogonskih koles.

Poudarjene terenske zmogljivosti

Sicer pa se jeep cherokee suvereno odreže na terenskih preizkušnjah, čeprav bi si najzahtevnejši želeli nekoliko večjo oddaljenost avtomobila od tal in več elektronskih pomagal. Tudi vzmetenje ni na terenu med najmehkejšimi, a se ravno zaradi tega cherokee nekoliko bolje znajde na cesti. Sicer je treba vzeti v zakup visoko karoserijo in s tem povezano visoko težišče, prav tako pa tudi predvsem terensko usmerjeno podvozje. Odbijači in zaščitne letvice so v barvi vozila, tako da je avtomobil občutljivejši na praske, pa tudi na platišča iz lahke litine nataknjene pnevmatike so namenjene pretežno cestni uporabi.

Luksuzna notranjost, skromen prtljažnik

Luksuzen pridih potniške kabine obljublja stopnja opreme limited. Uporabno oblikovana notranjost je prevlečena z usnjem in bogato založena z opremo. Elektrika je prisotna tako pri vseh štirih bočnih steklih kot tudi vzvratnih ogledalih, električna pa je tudi vzdolžna nastavitev voznikovega sedeža. Sicer pa je sedež v vse smeri nastavljiv ročno, v kombinaciji z dvojno nastavljivim volanskim obročem pa je brez težav mogoče najti ugoden položaj za volanom. Prostornost je na sprednjih sedežih solidna, na zadnjih sprejemljiva, prtljažni prostor pa razočara s z majhno prostornino. Okrnjena prostornost je pač davek na terensko zasnovo s štirikolesnim pogonom.

Willysov obraz

Oblikovno prenovo je jeep cherokee doživel pred dvema letoma, sprednja maska z navpičnimi režami in okroglimi lučmi spominja na legendarnega willysa oziroma wranglerja. Tako avtomobil zaradi poudarjenih blatnikov spredaj deluje mišičasto, tudi pogled z boka ne dovoljuje dvomov o poslanstvu, celoten avtomobil pa izgleda precej večje kot v resnici je. Zadek je oblikovno precej enostaven, zanimiva rešitev pa je namestitev registrske tablice na rezervno kolo na prtljažnih vratih. Le-ta se odpirajo v dveh delih. Steklo prtljažnih vrat se odpre posebej in navzgor, spodnji del vrat pa se odpira na stran.

Jeep cherokee 2,8 CRD limited stane 8,9 milijona

S ceno 8,9 milijona tolarjev jeep cherokee 2,8 CRD limited ni ravno poceni avtomobil, a za to ceno dobite v paketu dobre terenske zmogljivosti in sprejemljivo lego na cesti, obenem pa raven opreme limited ponuja tudi zahtevnejšim uporabnikom dovolj udobja. Vsekakor je pretežno za cestno vožnjo bolj smotrno izbrati kakšen drug avtomobil oziroma SUV, medtem ko je za občasne terenske avanturiste cherokee dobra izbira.

Land rover discovery 2,5 td5 XS – Kratka primerjava

Ob istem času smo preizkusiti tudi land rover discovery 2,5 td5 XS, ki za nekoliko višjo osnovno ceno ponuja predvsem boljše terenske zmogljivosti. Le-te se lahko zahvalijo večji oddaljenosti avtomobila od tal in dodatnim elektronskim sistemom, tudi sistemu za samodejno vožnjo po klancu navzdol. Drugače pa je potniška kabina manj skrbno obdelana, občutek za položnim volanom bolj tovornjaški, stikala nelogično razmeta, avtomatski menjalnik pa je na voljo za (drago) doplačilo. Sprednja sedeža sta radodarnih mer in zelo udobna, na zadnjih sedežih pa je prostora manj kot v cherokeeju, zaradi majhnih vrat je težji tudi dostop do tja. Prtljažni prostor je z 880 litri razkošno odmerjen, v njem pa sta tudi dva dodatna sedeža. Oblikovno je discovery oglatih linij in z značilno povišano streho zadaj. Oblika je praktično enaka že deset let in danes manj sveža in privlačna od cherokeejeve. Slabše se discovery obnese tudi na cesti, kjer je nagibanje karoserije premočno. 2,5-litrski turbodizel je glasen in ima pri cestni vožnji kar naporno delo, saj njegova moč komaj zadostuje. Na terenu pa v povezavi s stalnim štirikolesnim pogonom in reduktorjem ter s pravimi pnevmatikami nima nikakršnih težav.

Foto: Miloš Milač

 


 

KOMENTAR: Američan po duši

Mitja Koželj

 

V primerjavi s predhodnikom je sedanji cherokee oblikovno prijaznejši predvsem po zaslugi mehkejših in zaobljenih linij. Na prvi pogled nekoliko mehkužen Američan se zaradi dolgega medosja v primerjavi s celotno dolžino karoserije izkaže z dobrimi voznimi lastnostmi na zahtevnejšem terenu, kar je še posebej očitno, če ga na primer postavimo ob bok discoveryju. Zaradi svoje višine ponuja dovolj prostora za glave tudi na zadnji klopi, čeprav je zaradi široke sredinske konzole občutek spredaj nekoliko utesnjen. 2,8-litrski dizel s tehnologijo vbrizga po skupnem vodu je glasnejši kot večina konkurentov.