Španski temperament in nemško srce

Seat, Testi

Preizkusili smo seat leon 1,9 TDI top sport, najmočnejšega izmed vseh leonov. Pohvali se lahko s svojim športnim značajem in odličnim motorjem, preizkušeno solidno tehniko ter bogato serijsko opremo. Ob tem tudi cena ni pretirana,…

Preizkusili smo seat leon 1,9 TDI top sport, najmočnejšega izmed vseh leonov. Pohvali se lahko s svojim športnim značajem in odličnim motorjem, preizkušeno solidno tehniko ter bogato serijsko opremo. Ob tem tudi cena ni pretirana, čeprav bi si najzahtevnejši predvsem v notranjosti želeli kvalitetnejših materialov. Njim pa so za višjo ceno namenjeni prestižnejši koncernski avtomobili.

Športni dodatki naredijo leona še bolj privlačnega

Oblikovne linije leona so kljub letom še vedno privlačne, čeprav so izgubile tisto svežino, ki jih je zaznamovala ob njegovem prihodu na trg. Pogled z boka je dinamičen, streha pa se športno, že skoraj kupejevsko spušča proti zadku, ki ga krasijo velike zadnje luči. Sicer pa se najbolj športno orientiran leon ponaša z drugačnim odbijačem in poudarjeno masko spredaj, diskretnimi stranskimi pragovi in spojlerjem na vrhu velikih prtljažnih vrat. Nekoliko drugačen je tudi zadnji odbijač, pod katerim izstopata dve kromirani izpušni cevi.

Odličen koncernski turbodizelski motor

Pod motornim pokrovom leona 1,9 TDI top sport se vrti uspešen Volkswagnov 1,9-litrski turbodizelski motor z vbrizgavanjem goriva po sistemu črpalka-šoba. Poleg odličnih zmogljivosti so TDI motorji zaradi tega znani tudi po precejšnji glasnosti, kar pa v leonu ne drži popolnoma. Pogonski agregat razvije največjo moč 150 KM pri 4.000 vrtljajih in največji navor 320 Nm pri 2.000 vrtljajih, tako da so njegove zmogljivosti še vedno v samem vrhu, čeprav je tako imenovana turbo luknja pri nizkih vrtljajih glede na njegove šibkejše brate bolj očitna. Drugače pa je z glasnostjo, saj je v leonu motor dobro zvočno izoliran in tudi ob vrtenju v višje vrtljaje je njegova glasnost sprejemljiva.

150 KM zagotavlja športne zmogljivosti

Seat leon 1,9 TDI top sport se glede na ostale različice ponaša tudi s čvrstejšim podvozjem, kar zagotavlja dobro lego na cesti. Kljub temu solidno požira daljše cestne neravnine, medtem ko pri blaženju kratkih grbin, še posebno več zaporednih, ni toliko suveren. Svoje dodajo tudi 17-palčna platišča iz lahke litine in nizkopresečne pnevmatike dimenzij 225/45. Vendar se zato avtomobil toliko bolje počuti v ovinkih, tako da je vožnja skupaj z natančnim volanskim mehanizmom in solidnim šeststopenjskim menjalnikom pravi užitek. Največja hitrost znaša 215 kilometrov na uro, pospešek do številke sto na merilniku hitrosti pa traja 8,9 sekunde. Ob testnem povprečju je poraba goriva dosegla 7,5 litra plinskega olja na sto kilometrov.

Športno vzdušje za volanom, povprečna prostornost

V notranjosti leon top sport TDI prepriča s solidnimi športnimi sedeži z dobrim bočnim oprijemom, armaturni plošči pa se že nekoliko poznajo leta. Merilniki so sicer pregledni, zato pa so razna stikala, predvsem za uravnavanje radijskega sprejemnika in klimatske naprave nekoliko preveč raztresena in premajhna. Tudi uporabljena plastika ni najboljše, a vseeno sprejemljive kakovosti. Tukaj igra svojo vlogo koncernska hierarhija, saj seat pač ne more biti kvalitetnejši od svojih bratrancev germanskega porekla. Prostornost je na sprednjih sedežih dobra, medtem ko leona zadaj in pri prtljažniku prostornine 340 litrov prekašajo nekateri modernejši tekmeci.

Bogata varnostna in ostala oprema je serijska

Najmočnejši leon je temeljito opremljen. Med varnostno opremo sodijo štiri zračne blazine, protiblokirni zavorni sistem ABS ter elektronski sistem proti spodrsavanju pogonskih koles in za zagotavljanje stabilnosti ESP. Serijska je tudi elektrifikacija srednjih in zadnjih stekel ter vzvratnih ogledal in avtomatska klimatska naprava. Vse našteto sodi v serijsko opremo, z doplačilnega seznama je bil v testnem avtomobilu le radijski sprejemnik s predvajalnikom zgoščenk.

Cena je glede na dobljeno sprejemljiva

Seat leon top sport TDI velja 5,40 milijona slovenskih tolarjev. Na prvi pogled je to precej denarja, a vozniških užitkov željni kupci bodo za ta denar dobili športen avtomobil z zelo prepričljivim turbodizelskim motorjem in z bogato zalogo opreme. Že prej omenjeni nemški bratranci so sicer nekoliko bolj kvalitetno izdelani in se ponašajo z bolj luksuznimi materiali, po drugi strani pa so tehnično v zelo bližnjem sorodstvu, občutno manj založeni z opremo in obenem dražji. Vsekakor se splača upoštevati tudi seat leon 1,9 TDI top sport, če razmišljate o tovrstnem avtomobilu.

Foto: Miloš Milač