Bogato opremljena športna limuzina

Mazda, Testi

Preizkusili smo mazdo6 sport CD136 business, kar pomeni petvratno obliko karoserije, najmočnejši turbodizelski motor in bogato opremo, ki meji že na razkošje. Sicer pa se je tudi ta mazda6 tako kot vse ostale izkazala kot…

Preizkusili smo mazdo6 sport CD136 business, kar pomeni petvratno obliko karoserije, najmočnejši turbodizelski motor in bogato opremo, ki meji že na razkošje. Sicer pa se je tudi ta mazda6 tako kot vse ostale izkazala kot športna limuzina privlačnih oblikovalskih potez, le cena ni več tako ugodna kot pri skromnejših različicah.

Oprema business predstavlja vrh ponudbe

Pri mazdi6 je stopnja opreme business ena izmed najbogatejših (druga je športno orientirana GT). Za razliko od drugih nudi v serijskem paketu še ksenonske žaromete s pralnimi šobami, njihov snop pa se samodejno prilagaja obremenjenosti vozila. Serijska so tudi platišča iz lahke litine premera 16 palcev. V potniški kabini se sedeži ponašajo z usnjenim oblazinjenjem, sprednja dva pa sta tudi ogrevana. Oprema business se od ostalih razlikuje tudi po zmogljivejšem audio sistemu Bose s sedmimi zvočniki in radijskim sprejemnikom z izmenjevalnikom za šest zgoščenk.

Turbodizel s 120 ali 136 KM

Mazda pri modelu 6 poleg bencinskih motorjev ponuja tudi dva turbodizelska pogonska agregata z oznakama CD120 in CD136. Oba sta vrstna štirivaljnika gibne prostornine dveh litrov in sistemom vbrizgavanja preko skupnega voda. Enak je tudi njun največji navor, 310 Nm pri 2.000 vrtljajih motorne gredi. Zaradi nekoliko drugače uglašenega turbinskega polnilnika je razlika v največji moči, 120 oziroma 136 KM pri 3.500 vrtljajih na minuto. Z močnejšim mazda6 od nič do sto kilometrov na uro pospeši v 10,7 sekunde, največja hitrost pa znaša 196 kilometrov na uro.

Z močnejšim motorjem dobite tudi dodatno varnostno elektroniko

Na testu smo imeli močnejšo različico, CD136, ki od svojega šibkejšega dvojčka pokaže tudi več veselja do vrtenja v visoke vrtljaje. Motorju zamerimo lahko le precejšnjo glasnost, sicer pa je zaradi obilice navora dovolj prožen v širokem območju vrtljajev, tako da med vožnjo ni potrebno pogosto posegati po prestavni ročici. Poleg 16 KM več pri močnejšem motorju serijsko dobite še elektronske sisteme proti zanašanju (DSC), proti zdrsu pogonskih koles (TCS) in ojačevalnik zavorne moči (EBA). Zaradi velike zaloge navora je vsa ta elektronika predvsem na spolzki cesti dobrodošla.

ABS in klimatska naprava sta serijska pri vseh šestkah

Sicer pa je mazda6 tako v najbogatejši opremi business kot tudi v ostalih opremljena še s protiblokirnim zavornim sistemom ABS ter električnim pomikom stekel in vzvratnih ogledal. Poleg osnovne CE se vse stopnje opreme ponašajo še z avtomatsko klimatsko napravo (tam je klimatska naprava ročna), tempomatom, usnjenim volanskim obročem, prestavno ročico in ročno zavoro ter s stikali za upravljanje tempomata in radijskega sprejemnika na volanu.

Menjalniku manjka šesta prestava

Sicer pa tudi najbogatejša mazda6 tako oblikovno kot tudi tehnično ne razočara. Oblika je še vedno sveža s poudarjenimi športnimi linijami in na sprednjem delu značilno masko. Različica sport pomeni petvratno karoserijsko obliko z velikimi prtljažnimi vrati, si se odpirajo skupaj s steklom. Lega na cesti je dobra, vsako pretiravanje pa ukrotijo elektronski sistemi. Petstopenjski menjalnik je dokaj natančen in s precej kratkimi prestavnimi razmerji. To je sicer v prid poskočnosti, a predvsem na avtocestah bi še kako prišla prav nekoliko daljša, varčevalno usmerjena šesta prestava. Kljub temu je testna poraba 7,2 litra plinskega olja na sto kilometrov ob precej težki desni nogi za skoraj 1,5 tone težak avtomobil dober dosežek.

Potniška kabina s športnim pridihom

V potniški kabini je predvsem na sprednjih sedežih dovolj prostora, medtem ko se tudi zadaj, razen najzahtevnejših, potniki dobro počutijo. Prtljažnik meri 492 litrov, odlagalna mesta za drobnarije pa so tudi dovolj globoka. Armaturna plošča z velikimi, rdeče osvetljenimi merilniki je pregledna, široka sredinska konzola z vgrajenim radijskim sprejemnikom pa zaradi svoje zajetnosti nekoliko okrnja prostor za kolena. Športen pridih je v notranjosti zaznati po okroglih prezračevalnih režah in po športno majhnem trikrakem volanskem obroču, ki je nastavljiv tako po višini kot tudi globini, prestižnost pa zaokroža sredinski naslon za roko z vgrajenim predalom.

Veliko muzike, veliko denarja

Mazda6 sport CD136 business je s ceno 6,41 milijona tolarjev ena izmed najdražjih izbir v svoji paleti in tudi med dražjimi glede na ostale konkurente. Sicer pa je nekoliko šibkejšo in nekoliko skromneje opremljeno različico, mazdo6 sport CD120 TE, mogoče dobiti že za milijon in pol ceneje. Od tega kar milijon tolarjev odpade na opremo business, preostalega pol milijona tolarjev pa na močnejši motor. Za slednjega se predvsem zaradi dodatnih elektronskih pomagal splača poseči globlje v žep, oprema pa je že stvar prestiža in globine denarnice. V ponudbi je tudi prav taka različica, mazda6 sport CD136 TE za 5,43 milijona slovenskih tolarjev.

Foto: Miloš Milač