Puščavski lisjak za Jutto

Aktualno

Eden je prestižni športni terenec, drugi pa prototip z robustnim okvirjem iz letalskega jekla, ustvarjen za puščavo. Govora je o touaregu R5 TDI in njegovem dirkalnem sorodniku race touaregu, ki bo kmalu službeni avtomobil znane…

Eden je prestižni športni terenec, drugi pa prototip z robustnim okvirjem iz letalskega jekla, ustvarjen za puščavo. Govora je o touaregu R5 TDI in njegovem dirkalnem sorodniku race touaregu, ki bo kmalu službeni avtomobil znane pilotke Jutte Kleinschmidt. Z njim bo zapeljala na peščene sipine rallyja Dakar 2004.

Obe vozili prihajata iz Wolfsburga. Medtem ko je serijska zrelost prvega zahtevala dolgoletni razvoj, so za race touarega inženirji potrebovali vsega sedem mesecev. 231-konjsko vozilo so zasnovali v skladu s pravili konceptnih vozil, od civilnega touarega pa se močno razlikuje že na prvi pogled. Obremenitve, ki jih mora zdržati karoserije, je predpisala FIA, zato so zanjo uporabili vdržljive materiale, kot so karbonska vlakna. Motorno izbiro predstavlja močno predelan petvaljni dizelski TDI agregat, saj pravila motošporta zahtevajo natančna razmerja med prostornino in močjo motorja ter težo vozila in drugimi faktorji. Motor ima tako 2,3 litra delovne prostornine namesto serijskih 2,5, iztisne pa 231 namesto 175 konjskih sil. Menjalnik je sekvenčni, štirikolesni pogon pa se ponaša s tremi diferenciali. Ali bodo pri Volkswagnu kaj podobnega ponudili tudi navadnim smrtnikom? V10 TDI z rally Dakar opremo nikakor ne bi bila slaba zamisel. »O tem bo odločal marketinški oddelek,« pravi direktor razvojnega sektorja Wilfried Bockelmann.