Bližnja prihodnost brez hibridov

Aktualno

Po poročanju internetnega medija »automotive news europe« pri Volkswagnu v prihodnje nimajo pravega interesa za razvoj hibridnih avtomobilov. Namesto tega bodo okoljevarstvene napore vlagali predvsem v nadaljnji razvoj motorjev z notranjim izgorevanjem in v okolju…

Po poročanju internetnega medija »automotive news europe« pri Volkswagnu v prihodnje nimajo pravega interesa za razvoj hibridnih avtomobilov. Namesto tega bodo okoljevarstvene napore vlagali predvsem v nadaljnji razvoj motorjev z notranjim izgorevanjem in v okolju prijaznejše vrste goriva.

To naj bi med nekim intervjujem izjavil Franz-Jozef Paefgen, član uprave, odgovoren za raziskave in razvoj pri koncernu VW. Hkrati pa dolgoročno ne izključuje te možnosti, še posebej, če bodo stroge kalifornijske zahteve o dovoljenih količinah emisij stopile v veljavo v širšem obsegu. Dotlej pa je po njegovih besedah na prvem mestu razvoj motorjev z notranjim izgorevanjem, to bo namreč potrebno tudi zaradi prostovoljnega sklepa evropskih avtomobilskih proizvajalcev, da do leta 2008 povprečne emisije CO2 z 165g/km znižajo na 140 g/km. Doslej so bili zaradi povečevanja števila izdelanih vozil vsi napori v tej smeri izničeni, zato pri nemškem koncernu razvijajo nove vrste sintetičnih goriv s čistejšim izgorevanjem. »Prihodnost je v enem tipu motorja, ki bo združeval principe bencinskih in dizelskih agregatov in bo sposoben zadostiti strogim omejitvam porabe in emisij,« pravi Paefgen. Sintetična goriva je moč pridobivati zlasti iz zemeljskega plina in biomase.