Z vami menja razpoloženje

Aktualno

Prezgodaj, da bi bilo res? Očitno ne, saj je Ford na avtomobilskem salonu v Frankfurtu pokazal konceptno vozilo visos, ki v sebi pravzaprav skriva dve osebnosti. Iz lagodne križarke se je sposoben kaj hitro spremeniti…

Prezgodaj, da bi bilo res? Očitno ne, saj je Ford na avtomobilskem salonu v Frankfurtu pokazal konceptno vozilo visos, ki v sebi pravzaprav skriva dve osebnosti. Iz lagodne križarke se je sposoben kaj hitro spremeniti v čistokrvnega športnika, ki pusti le malo neizpolnjenih želja. Vozilo, ki ga poganja šestvaljni motor s 350 KM, je torej po meri voznika, le serijska proizvodnja je še pod velikim vprašajem.
Sodobna interpretacija klasičnega kupeja
Visos je zasnovan kot klasični kupe z močno ukrivljenim zadnjim stebričkom, ki spominja na ikono Fordove zgodovine, caprija. Srednjega so zaradi estetskih razlogov skrili za zatemnjeno steklo, zato bok deluje tekoče in brez motečih prekinitev. Rahlo napihnjeni blatniki ne motijo elegance, za dobršno mero samozavesti pa skrbijo velika 20-palčna kolesa. Tekoče stranske površine se zlivajo v stekleno streho, vse skupaj pa spominja na letalsko kabino. Visos ima zadaj široke boke, ki jih poudarjajo luči v obliki podkve. Na zadnjih vratih je nameščena tretja zavorna luč, ki skriva kamero za boljšo vidljivost nazaj, dve kromirani izpušni cevi pa razkazujeta moč in potencial vozila. Markanten sprednji del zaznamujejo tanke pravokotne luči, velika odprtina za zajem zraka in ozka, s kromom obrobljena maska. Tudi najnovejši fordov koncept namesto klasičnih svetilnih elementov uporablja LED tehnologijo.

«Čarobni« gumb
Ste si kdaj zaželeli avtomobil, ki bi se znal prilagoditi vašemu trenutnemu razpoloženju. Ford visos zna prav to! Ta dva stavka se zdita še najbolj podobna kakšnemu reklamnemu sporočilu, vendar sta resnična. Enostaven pristisk na gumb zadostuje in lagodno okolje se hitro spremeni v športni kokpit. S tem namenom se spremeni notranja osvetlitev, s preklopitvijo v športni modus se poveča količina informacij na instrumentalni plošči, nagib naslonjala se prilagodi športnejšemu sedenju. To pa še ni vse, volan se namreč približa vozniku, sedeži s spremenjeno obliko dobesedno objamejo voznika, na sredinski konzoli pa se kot strela z jasnega pojavi prestavna ročica sekvenčnega menjalnika. Ponoven pritisk zadostuje, da se vse skupaj vrne v komfortni modus z nežnimi svetlobnimi odtenki in udobno oblikovanimi sedalnimi površinami. Na zadnji klopi, razmejeni z osrednjo konzolo, ki vsebuje vse potrebno za multimedijsko zabavo, najdejo dovolj prostora tudi odrasli potniki.

Plug and play
Visos je prijazen tudi do tistih, ki ne odpirajo pokrova motorja le ob kontroli količine motornega olja. Zanje je na robu nameščen LCD zaslonček, ki prikazuje informacije o trenutnem stanju vozila. Zraven bolj radovedni najdejo tudi univerzalni serijski priključek USB, kamor lahko priključijo računalnik in spreminjajo režime delovanja posameznih sistemov. Z interneta je mogoče celo naložiti že oblikovane programe ali jih celo izmenjati z drugimi lastniki. Znanstvena fantastika? No, veliko bolj stvaren je šestvaljni agregat z dvema turbinskima polnilnikoma, ki zmore 350 KM in 400 Nm največjega navora. Visos se ponaša tudi s stalnim štirikolesnim pogonom.

Mitja Koželj

Domača stran