Veliko za malo denarja

Škoda, Testi

Raznih govoric o Škodah je veliko, recimo: »Škoda, ker si kupil škodo.« in tako naprej. Pa držijo? Sem skoraj prepričan, da ne držijo! Med testom Fabie sem ugotovil, kako kvalitetne so Škode, zato vse asociacije…

Raznih govoric o Škodah je veliko, recimo: »Škoda, ker si kupil škodo.« in tako naprej. Pa držijo? Sem skoraj prepričan, da ne držijo! Med testom Fabie sem ugotovil, kako kvalitetne so Škode, zato vse asociacije vodijo k Volkswagenu, kar je navsezadnje tudi vredu. Šepa le dizajn, ki ni prav nič razburljiv in inovativen, vendar največ ljudi povprašuje najprej po kakovosti.

Najbolj hitro v oko pade manjše desno vzratno ogledalo kot levo, kar sicer v praksi ni nič novega a vizualno moteče. Sprednji del Fabie deluje povzdignjeno z veliko sprednjo kromirano masko ter dinamičnim motornim pokrovom z dvema močno izrazitima linijama. Stranska linija avtomobila je povprečna, nič kaj izrazita. Manjka dinamike. Zadek je tipičen kombi-limuzinski, boljši vtis bi naredila z malo daljšim zadkom. Končna izdelava je kvalitetna, spoji so natančni in ne preširoki, veter in ostalo šumenje se med vožnjo skorajda ne sliši v potovalno kabino. Končni vtis izboljšajo petnajst palčna aluminijasta platišča.

Notranjost ni češko, temveč nemško urejena. Okoli voznika so v dosegu roke vsi potrebni gumbi. Vozniški sedež je nastavljiv po višini, z doplačilom tudi sovozniški. Volan se da nastaviti po višini kot tudi po globini, kjer pa se zatakne, saj pri določenih nastavitvah sedeža, volana in voznikove telesne višine (ki je mimogrede fiksna) volan zakriva merilnik količine goriva, ki je postavljen visoko pred volanski obroč. Sedeži so udobni in primerni za daljše vožnje, le pri hitrejši vožnji skozi zavoje imajo premalo stranskega oprijema. Stekla lahko odpirate po milji volji spredaj in zadaj na električen pogon. Odlagališč je dovolj, razveseljivo je tudi dejstvo, da je predal pred sovoznikom hlajen. Zadaj se sedi dobro in udobno temu velikostnemu razredu primerno.

Pri vžigu motorja se najprej opazi izredno mehka sklopka in trda zavora. Prestavna ročiva je natančna in kratka, kar spominja na prestavno ročico iz VW Pola ali Foxa, le zakaj? Fabia je dovolj trdna v zavojih, hkrati pa vzmetenje in blažilniki odlično opravljajo svojo nalogo med vožnjo po malo slabših cestah. Bencinski motor z velikostjo 1,4 litra in 75 konjskimi močmi (55kW) je varčen, saj je poraba na celotnem testu znašala solidnih 8,6 litra na sto prevoženih kilometrov. Fabie ravno ne raznaša od moči, tako da v njej ne boste dobili občutka kot ga ima Armin Schwarz v svoji WRC specialki pa vendar ima dovolj moči za potrebe navadne povprečne družine. Test je bil opravljen z letnimi pnevmatikami in snežnimi verigami v prtljažniku.

Če potegnemo črto čez celoten avtomobil potem gredo Fabiji pretežno le pohvale, zalomi se le pri obliki, ki pa je relativnega pomena. Odličen avtomobil za tiste, ki jim oblika avtomobila ni v prvi predpostavki in seveda, ki ne želijo biti Armin Schwarz.

Cena osnovnega modela: 1.820.400,00 SIT

Cena testnega vozila: 2.754.240,00 SIT