Tudi Lancia bo imela sto let

Aktualno, Zanimivosti

Pred več kot sto leti se je začela avtomobilska revolucija, prve avtomobilske tovarne so že praznovale svoje okrogle, častljive obletnice. Prihodnje leto se jim bo pridružila tudi Lancia, ki je pred sto leti začela svojo…

Pred več kot sto leti se je začela avtomobilska revolucija, prve avtomobilske tovarne so že praznovale svoje okrogle, častljive obletnice. Prihodnje leto se jim bo pridružila tudi Lancia, ki je pred sto leti začela svojo pot in se zapisala v zgodovino avtomobilizma. V poklon temu dosežku bodo izdali koledar z zanimivim pravljičnim naslovom: “1906-2006: Davnega časa nazaj…” (Once upon a time).

Vsa zahvala gre Vincenzu Lancii, ki je davnega leta 1906 ustanovil pomembno italijansko blagovno znamko Lancia, ki je postala hitro sinonim za sofisticirana in samosvoje oblikovana vozila. Seveda niso ob strani pustili dirkanja, ki je bilo takrat šele v razvoju. Lancie so zmagovale v skoraj vseh velikih nagradah po vsej Evropi. V sledečem skupnem prvenstvu imenovanem Formula 1 niso nikoli osvojili naslova, ampak je z njihovo zasnovo dirkalnika uspelo Enzu Ferrariju sestaviti dobro formulo in leta 1956 z Juanom Manuelom Fangiom tudi osvojiti naslov svetovnega prvaka.

Fotografije za koledar je slikal znani italijanski fotograf Fulvio Bonavia. V fotografijah je predstavil znane modele, ki so zaznamovali zgodovino Lancie. Seveda ne manjkajo modeli kot so Delta Rally, Fulvia, Aurelia Spider in Aurelia GT ter še in še. Od novejših modelov je posebno mesto našla tudi nova Lancia Ypsilon. Vse slike so posnete na tematiko raznih pravljic.

Lancii, ki je že vrsto let pod okriljem Fiata lahko le čestitamo za stoletnico in seveda zaželimo boljše prodajne uspehe, ki jih v trenutnem krutem svetu še kako potrebuje.