Prvi dvovaljni supermoto na dirki

Aktualno

Minuli konec tedna se je zapisal v zgodovino Aprilie. Na Belgijskem dirkališču za karting Spa Francorchamps se ni odvijala le predzadnja dirka v prvenstvu supermoto, temveč je Aprilia tam nastopila in obenem prvič pokazala novi…

Minuli konec tedna se je zapisal v zgodovino Aprilie. Na Belgijskem dirkališču za karting Spa Francorchamps se ni odvijala le predzadnja dirka v prvenstvu supermoto, temveč je Aprilia tam nastopila in obenem prvič pokazala novi SXV 4.5.

 

Iz testne mize na dirkalno stezo

 

Aprilio SXV 4.5 poganja revolucionaren dvovaljni V-twin pogonski agregat s 450 kubičnimi centimetri delovne prostornine in kotom med valjema 77 stopinj. Predstavljen je bil na salonu motociklov v Milanu, inženirjem pa ga je uspelo razviti v rekordno kratkem času. Na testni mizi se je motor dobro odrezal, sedaj pa so ga imeli priložnost preizkusiti tudi na dirki.

 

Z dvovaljnikom tudi v motokros

 

Privili so ga v jeklen okvir z dodatnimi ojačitvami iz posebnih litin supermoto motocikla SXV 4.5. Na motocikel niso posadili tovarniškega voznika, temveč temperamentnega svetovnega podprvaka v 125-kubičnem razredu, Alexa De Angelisa. Za mladega Italijana je bila ta priložnost velika čast, obenem pa je obljubil, da bo po svojih najboljših močeh pomagal pri nadaljnjem razvoju. Aprilia je kljub De Angelisovemu le 23. mestu z doseženim zadovoljna, za sezono 2004 napoveduje, da bodo z novim pogonskim agregatom poleg prvenstva supermoto z njim tekmovali tudi v motokrosu.