Mobilnost na kopnem in v vodi

Aktualno

Alan Gibbs je že zelo dogo ljubitelj terenskih vozil. Pa tudi plovil. Največji izziv zanj je združevanje obeh svetov, čeprav pri tem nikakor ne gre brez težav. Največja med njimi je majhna hitrost v vodi,…

 

Alan Gibbs je že zelo dogo ljubitelj terenskih vozil. Pa tudi plovil. Največji izziv zanj je združevanje obeh svetov, čeprav pri tem nikakor ne gre brez težav. Največja med njimi je majhna hitrost v vodi, saj kolesa močno slabšajo hidrodinamiko, poleg tega pa kupci doslej niso imeli prave izbire. V večjih količinah so doslej izdelovali le dva tipa amfibijskih vozil, to sta Volkswagnov schwimmwagen in amphicar.

 

Razmere bodo morda kmalu drugačne, če gre verjeti besedam podjetnega Angleža. Gibbs je namreč uspel rešiti težave s hidrodinamiko, saj se kolesa pri dvoižvki, ki jo je poimenoval aquada, skrijejo v karoserijo kot želvine okončine. Za učinkovit pogon skrbi šestvaljni bencinski motor s 175 KM, ki vozilo v vodi požene nad 50 km/h, po suhem pa do 160 km/h, kar je več kot katerokoli amfibijsko vozilo doslej.

 

V prihodnjih letih na bi iz delavnice zapeljala prva serija stotih vozil, ki jih bo moč “olastniniti” za približno 220.000 evrov. Draga igrača? Alan Gibbs ima ob tem drugačne misli. Njegova želja je, da bi tovrstna vozila nekoč postala masovni proizvod, kot so na primer terenska vozila. Aquada pa že danes ponuja številne možnosti, o katerih si le redkokdaj belimo glavo. Pomislite na dolge kolone ob morju ali rekah, ki bi jih zlahka lahko obšli po vodi, pa še precej prijetneje bi potovali. Ob tem ni niti zakonskih zadržkov, saj lahko “reč”  pluje povsod tam, kjer je to dovoljeno klasičnim plovilom. Morda pa je aquada že danes SUV prihodnosti!