Pomemben tekmec, a ne pionir

Renault, Testi

Renault je v preteklosti s svojimi enoprostorci oral ledino. Espace, scenic in do neke mere tudi twingo so vsak ob svojem času evropskemu trgu razkrili do takrat nepoznano enoprostorsko avtomobilsko dimenzijo. Modus je bil ob…

Renault je v preteklosti s svojimi enoprostorci oral ledino. Espace, scenic in do neke mere tudi twingo so vsak ob svojem času evropskemu trgu razkrili do takrat nepoznano enoprostorsko avtomobilsko dimenzijo. Modus je bil ob svojem prihodu v segment enoprostorcev, narejenih na osnovi majhnih avtov, deležen že kar močne konkurence s strani fiata idee, honde jazz opla merive in še katerega, pa tudi sicer, razen ocene petih zvezdic pri EuroNCAP preizkusnih trkih, ne ponuja nobenih pravih revolucionarnih novosti.

Moderna in igriva podoba

Modus temelji na osnovi prihajajoče, tretje generacije clia, z zunanjo dolžino 379 cm pa je celo 2 cm krajši od sedanjega. A zato v višino meri 159 cm, kar daje modusu izgled pravega malega kompaktnega enoprostorca. Oblikovno ga zaznamujejo ostre poteze, kakršnih smo v zadnjem času vajeni pri renaultih, zanimivo oblikovane zadnje luči in hudomušna kombinacija sprednje maske in žarometov pa mu dajejo tudi pridih igrivosti. Modusa zaznamujejo nizki boki in velike steklene površine, v celem pa gre za moderno oblikovan avtomobil, ki pa pristaja predvsem predstavnicam nežnejšega spola.

Prostorna in svetla notranjost, zelo dobra preglednost

Zaradi precejšne višine in pokončno nameščenih sedežev je potniška kabina prostorna. Armaturna plošča je pomaknjena daleč pod vetrobransko steklo, digitalni merilniki pa so nameščeni pod osrednjim nadstreškom. Plastika bi lahko bila za odtenek boljše kakovosti, poživi pa jo zanimivo oblikovana sredinska konzola z lahko dosegljivimi gumbi za upravljanje prezračevanja in klimatske naprave. Prostora je zaradi zadostnega pomika sprednjih sedežev dovolj tudi po dolžini, prostornost v prtljažnem prostoru oziroma na zadnji sedežni klopi pa je mogoče prilagajati z vzdolžnim pomikom slednje v dolžini 17 cm. Predalov za drobnarije je dovolj, prtljažnik pa v osnovi meri skromnih 198 litrov. Velike steklene površine (za doplačilo tudi pomična steklena streha) ustvarjajo svetlo in zračno notranjost, prav tako pa velja pohvaliti tudi izvrstno preglednost na vse strani.

S temeljito varnostjo ima modus prvi v svojem segmentu pet zvezdic

Preizkusna modusa sta bila založena z opremama authentique-comfort, kar pomeni osnovno raven s klimatsko napravo, ter privilege-luxe, ki predstavlja vrh ponudbe. Osnova poleg mehanske klimatske naprave zajema še električni pomik sprednjih stekel, potovalni računalnik, daljinsko centralno zaklepanje, privilege-luxe pa med drugim razvaja še z avtomatsko klimatsko napravo, kvalitetnejšim blagom na sedežih, električnim pomikom vseh štirih stekel in vzvratnih ogledal, dodatnimi predali za drobnarije, lučmi za osvetljevanje ovinka in meglenkami, litimi platišči ter dvojnim odpiranjem prtljažnih vrat. Mogoče je odpreti namreč le spodnji del, kar olajša nalaganje prtljage na tesnih parkiriščih. Vse različice modusa so opremljene tudi z nadpovprečno bogato varnostno opremo, šestimi zračnimi blazinami in ABS, kar poleg trdne strukture karoserije pripomore k vsem petim zvezdicam na preizkusnem trku EuroNCAP. Vsaj tod je modus oral ledino, saj je prvi avto v svojem segmentu, ki je prejel najvišjo oceno.

Natančen volan, menjalnik nekoliko manj

Modus se izkaže z uglašenim podvozjem in zanesljivo lego na cesti, a pri hitrejši vožnji skozi ovinke je vseeno potrebno v zakup vzeti enoprostorsko zasnovo in s tem povezano višje težišče ter nagibanje avtomobila. Električni servoojačevalnik volana prepriča s svojo natančnostjo, a zato petstopenjski ročni menjalnik nekaj manj. Predvsem v kombinaciji z bencinskim motorjem zatikanje onemogoča hitrejše menjavanje prestav, medtem ko se v spregi z dizelskim motorjem bolje odreže.

Turbodizelski navor prekaša bencinski stroj

Preizkusili smo dve različni motorni izbiri, osnovno bencinsko in zaenkrat močnejšega (kasneje bo na voljo še močnejši turbodizel s 100 KM) izmed dveh dizelskih. Dobro znan 1,2-litrski bencinski štirivaljnik z močjo 75 KM in navorom 105 Nm zadošča za največjo hitrost 163 km/h, pospešek do 100 km/h pa traja 13,5 sekunde. Kljub na papirju podobnim zmogljivostim dizelskega stroja z močjo 80 KM (168 km/h; 13,4 s), pa navor 185 Nm pri 2.000 vrtljajih omogoča precej boljšo prožnost in zato tudi lahkotnejšo vožnjo obteženega avtomobila. Bencinski motor je takrat potrebno priganjati v višje vrtljaje, kjer postane precej glasen. Poraba goriva je na testu znašala 7,7 litra neosvinčenega bencina oziroma 5,2 litra plinskega olja na sto kilometrov.

Modus ni poceni avtomobil, če posebej ne z dizlom

Osnovni model opremljen tudi s klimatsko napravo, modus 1,2 16V authentique-comfort, stane 2,90 milijona tolarjev oziroma 200 tisočakov več kot najcenejša različica. Cene se nato preko številnih kombinacij razprostirajo vse do 3,86 milijona tolarjev, kolikor stane najdražji, modus 1,5 dCi privilege-luxe. Cena že v osnovi ni nizka, najdražji modus pa se cenovno spogleduje že za s številko večjimi enoprostorci. Tudi doplačilo za 1,5 dCi (80 KM) dizelsko različico je v primerjavi z bencinskim 1,2 16V motorjem visokega pol milijona tolarjev, kar je, predvsem pri sedanjih cenah goriva, preveč.

Foto: Miloš Milač