Srednja pot

Citroën, Testi

C4 je grobo posegel v evolucijo Citroenovih srednje velikih avtomobilov. Če pogledamo nazaj, xsara v primerjavi z njenim predhodnikom ZX ni prinesla toliko novega, nekateri so ji celo očitali, da predstavlja le sivo povprečje med…

C4 je grobo posegel v evolucijo Citroenovih srednje velikih avtomobilov. Če pogledamo nazaj, xsara v primerjavi z njenim predhodnikom ZX ni prinesla toliko novega, nekateri so ji celo očitali, da predstavlja le sivo povprečje med tedaj še ne tako bojevitimi tekmeci in da so se Francozi z njo preveč lahkomiselno spustili v nov tekmovalni krog v nižjem srednjem razredu. Njen naslednik se zadeve loteva drugače, preudarnejše, kljub temu da ohranja glavno sporočilo predhodnice, biti soliden in vsestranski predvsem pa do voznika in sopotnikov prijazen avtomobil.

C4 je oblikovno všečen avtomobil

Te naloge se loteva s svežo in dinamično obliko, ki ni le sama sebi namen, temveč postreže tudi z ugodno aerodinamiko (količnik Cx znaša 0,29). Vsake oči imajo sicer svojega malarja, res pa je, da nisem srečal veliko ljudi, ki do najnovejše Citroenove stvaritve ne bi imeli vsaj kančka afinitete. Sprednji del z vodoravno razpotegnjenimi lučmi in dvojno aluminijasto letvijo, ki jo na sredini prekinja velik hišni znak je po mojem mnenju naletel na največ odobravanja, zadek pa si kupci tako ali tako lahko izberejo. Na voljo sta tri in petvratna izvedba, prva nagovarja predvsem mlajše in dinamične, druga pa družinsko naravnane kupce. Karavanske različice pri Citroenu ne načrtujejo, še dobro leto na trgu ostaja karavanska xsara, kasneje pa bo potrebe po prostoru zadovoljeval tedaj že novi picasso.

Kakovost izdelave presega dosedanjo Citroenovo prakso

V notranjosti C4 prevladujejo kakovostni materiali, črna barva in zelo solidna izdelava. Predvsem preseneča občutek prostornosti, tako spredaj kot zadaj, podpovprečen je le prtljažnik s 320 l, ki pa ga lahko povečamo na 1023 l. Zasnova armaturne plošče je odmik od dosedanje Citroenove prakse in s sredinsko namestitvijo kombiniranega instrumenta s prosojnim LCD zaslonom deluje skoraj futuristično. Volana s fiksnim srednjim delom se hitro navadimo in kmalu postane nekaj samoumevnega. Poleg tega, da se s takšno rešitvijo lahko brez sramu postavljamo pred drugimi ima ta tudi povsem praktične prednosti. Prva je vselej ustrezno pozicionirana varostna blazine, druga pa lepo dosegljivi upravljalni gumbi, s katerimi krmilimo na primer avdio sistem. Nad volanskim drogom se nahaja majhen LCD zaslonček, ki prikazuje vrtljaje motorja, ki pa so ga slabo barvno uskladili s zaslonom, nameščenim na sredinski konzoli. Sedeži so solidni in bistveno trši kot pri xsari, potniki bodo dobro postreženi tudi s številnimi praktičnimi odlagališči.

C4 ne stavi na pretirano športnost, prej na udobje

Med vožnjo kmalu postane jasno, da je C4 prijeten in umirjen sopotnik. Medtem ko veliko njegovih konkurentov stavi na športni karakter s čvrstim podvozjem in zelo neposrednim krmiljenjem, se C4 zadeve loti na bolj prefinjen – če uporabim klišejski izraz – francoski način. To pomeni zmernejše glajenje cestnih grbin in malce manj neposrednosti, čeprav avtomobilu ne gre oporekati povsem spodobne vozne dinamike. Zmernost velja tudi za volanski mehanizem, ki brez slabe volje odpušča kratke sunkovite gibe rok na volanu. 1.6-litrski dizelski motor HDi s 80 kW/110 KM v paleti C4 predstavlja srednjo možnost, na izbiro sta še 1.6-litrski HDi s 66 kW/92 KM in dvolitrski HDi s 100 kW/138 KM. Agregat se izkaže s tihim in uglajenim delovanjem, nekaj več hrupa in tresljajev je značilnih le za višje območje vrtljajev, ki pa jih pravzaprav voznik pri zmerni vožnji niti ne potrebuje, saj je motor najbolj prožen že pri 1.750 vrtljajih v minuti. Dolgih izletov se C4 s tem motorjem ne brani, saj varčne vožnje z nekaj več kot petimi litri povprečne porabe ni težko doseči. Petstopenjski menjalnik je natančnejši kot smo jih bili doslej vajeni pri tej francoski znamki, še vedno pa ne sodi med najboljše.

Zaslužena pozitivna ocena

Oprema SX zajema elektronski nadzor stabilnosti, šest varnostnih blazin, samodejno klimatsko napravo, potovalni računalnik in 16-palčna kolesa, ki učinkovito zapolnijo velike odprtine pod blatniki. V denarju to pomeni 4,5 mio slovenskih tolarjev ali tristo tolarskih tisočakov manj, kot velja najdražja različica SX pack. Že bežen pogled na cenik odkrije, da C4 ni tako cenovno ugoden avtomobil, kot je bila xsara, kar je pravzaprav razumljivo, saj se v smislu splošnega napredka (pre)močno razlikujeta. C4 torej nima bistvenih slabosti, po drugi strani pa veliko prednosti, poleg tega pa za razliko od xsare igra tudi na čustvene strune kupcev. To pa je umetnost, ki bi se jo morale naučiti vse avtomobilske tovarne.

Foto: Miloš Milač, Mitja Koželj