Nadgradnja poznanega

Testi, Toyota

Toyota corolla je svojo prenovo doživela že po dveh letih, ki pa je vsaj po oblikovni plati manj opazna kot pri običajnih prenovah drugih znamk. Večji poudarek so inženirji namenili izboljšanju ergonomije in udobja ter…

Toyota corolla je svojo prenovo doživela že po dveh letih, ki pa je vsaj po oblikovni plati manj opazna kot pri običajnih prenovah drugih znamk. Večji poudarek so inženirji namenili izboljšanju ergonomije in udobja ter bogatejši motorni izbiri, prenove pa je bil deležen tudi že znan 2,0-litrski turbodizelski motor.

Rahla oblikovna osvežitev

Malenkostno osvežena zunanjost toyote corolle zajema nove odbijače, drugačne sprednje žaromete in zadnje luči ter spremenjene reže za zajem hladilnega zraka na sprednjem delu. Prenovljena karavanska različica je bolj družinsko umirjena, kombilimuzina pa je podčrtana s športnimi poudarki. Avtomobila se poleg drugačnega, v karavanski različici 23 cm daljšega zadnjega dela, razlikujeta tudi v podrobnostih na sprednjem delu. Karavana zaznamuje sprednja maska z gostejšimi režami in oblikovno bolj enostavni sprednji žarometi, pri kombilimuzini pa se sprednja maska ponaša z eno zajetnejšo prečko in manjšimi, navzdol zapognjenimi sprednjimi žarometi.

 

Novi materiali in izboljšana ergonomija

Potniška kabina se ponaša z novimi materiali in nekaj novimi oblikovnimi podrobnostmi, najpomembnejša novost pa je trikrak volanski obroč, ki je sedaj nastavljiv tudi po globini. To omogoča veliko boljšo ergonomijo, prostornost pa je na vseh petih sedežih za ta avtomobilski razred solidna. Oprema sol se ponaša tudi z dvobarvno armaturno ploščo, le-ta pa je pri opremi luna obogatena z elementi v imitaciji aluminija. Opremsko luna povsem zadošča, saj med drugim obsega električni pomik vseh štirih stekel in ogrevanih vzvratnih ogledal, avtomatsko klimatsko napravo, potovalni računalnik ter 15-palčna platišča iz lahke litine, s področja varnosti pa štiri zračne blazine in ABS. Sol je poleg dvobarvne armaturne plošče in nekaj več usnja v notranjosti opremljen še z elektronskima sistemoma za nadzor stabilnosti vozila in proti zdrsu pogonskih koles ter z zračnima zavesama preko celotne dolžine avtomobila.

Prenovljen turbodizel je doživel drugo pomlad

Kazalo je, da toyotin 2,0-litrski turbodizel že zgublja stik z modernejšo konkurenco, a v prenovljeni corolli oziroma že v različici verso je posodobljen in tako povsem moderen stroj. Največja moč je ostala enaka, 116 KM, a je na voljo že pri 3.600 vrtljajih oziroma 400 vrtljajev nižje kot prej. Popravljena je tudi krivulja navora, ki sedaj znaša 280 Nm med 2.000 in 2.200 vrtljaji na minuto. Delovanje motorja je precej bolj zvezno preko širšega območja vrtljajev, kar pomeni manjšo tako imenovano turbo luknjo v nizkih vrtljajih in več veselja do vrtenja v višje vrtljaje. Vožnja je tako udobnejša in prijetnejša, zaradi boljše zvočne izolacije motorja pa tudi občutno tišja kot prej.

Karavanski zadek ali opremski luksuz?

Pri prenovljeni corolli tako bolj pride do izraza izboljšana ergonomija v potniški kabini in boljša zvočna izolacija motorja kot pa osvežitev zunanje oblike. S 3,35 milijona tolarjev je najcenejši model trivratna kombilimuzinska corolla z 1,4-litrskim bencinskim motorjem in opremo terra, medtem ko karavanska različica corolle 2,0 D-4D luna in petvratna kombilimuzina 2,0 D-4D sol staneta 4,84 oziroma 4,86 milijona tolarjev.

Foto: Miloš Milač